23 Haziran 2008 Pazartesi

sakallı (kırpık)

(TOMBİŞ POĞAÇA)
MALZEMELER:
2 yumurta akı 1 yumurta sarısı
1 su bardağı ılık süt
½ su bardağı ılık su
1 su bardağı sıvıyağ 1 çay bardağı pudra şekeri (veya şeker) 1 tatlı kaşığı mahlep (arzuya bağlı)
1 tatlı kaşığı tuz
1 paket yaş maya (42 gr) aldığı kadar un Üzerine sürmek için: 1 yumurta sarısı
Arası için:
kıyılmış maydanoz
beyaz peynir (ufalanmış)
domates (arzuya bağlı)
sivri biber (arzuya bağlı)
YAPILIŞI: Ilık süt, ılık su, ezilmiş yaş maya, şeker, tuz, biraz un ile ön üre hazırlanıp kabarmaya bırakılır. Diğer sıvı malzemeler de sırası ile eklenip karıştırılır. Aldığı kadar un ile yumuşak kıvamlı bir hamur yoğrulup mayalanmaya bırakılır. Hamur iki misli olup kabarınca tekrar yoğrulup içindeki gazı çıkarılır. Mayalanan hamurdan küçük limon büyüklüğünde bezeler alınıp avuç içi kadar ve düzgünce açılır. Bıçak yardımıyla (oda ısısındaki) margarin sürülür. Rulo yapılır. Ters yönde burgu gibi kıvrılan ruloya düğüm atılır veya klasik açma şekli verilir. Hafif yağlı tepsiye - aralıklı olarak- dizilen hamurların üzerine yumurta sarısı sürülür. Tepsi mayası için 10-15 dakika bekletilir. (Gerek mayalanma süreci ve gerekse tepsi mayasının müddeti, ortamın ısısına, malzemelerin ısısına ve mevsimine göre değişken olacağından, mayalanma prosesi iyi gözlemlenmelidir. Çörek otu ve/veya susam serpilen sandviç ekmekleri, önceden ısıtılmış yüksek hararetteki fırında (190-200 derece) fazla kızarmadan ve yumuşacık kalacak şekilde fırınlanır. (Benim fırınımda yaklaşık 10-12 dakika pişiyor.) Tüm mayalı ürünlerde olduğu gibi, bu hamurişi de oldukça çok kabardığından, oldukça mesafeli olarak tepsiye dizilmelidir. Aynı (temel) hamurla her türlü sandviç ekmeği, poğaça, açma yapılabileceği gibi, ufak bazı değişikliklerle paskalya çöreği, ponçik, alman pastası, berliner vb. da hazırlanabilir. Kırpık (Sakallı) için düzgün, minik yuvarlak sandviç ekmekleri pişirildikten sonra, arası kesilerek, kıyılmış maydanoz- peynir çeşitleri karışımı (tercihan, ufalanmış beyaz peynir) karışımı ve isteğe göre dilimlenmiş domates/sivri biber) ile doldurulur. ("Sakallı/Kırpık" görünümü)

Hiç yorum yok:

apfelstrudel

  APFELSTRUDEL (ELMALI STRUDEL)