MALZEMELER:
100 gr kıyma
50 gr tereyağı
50 gr tereyağı
1 yumurta
1 su bardağı erişte
1 -2 soğan
1 domates
½ demet ince kıyılmış maydanoz
1 sivri biber
3 diş sarımsak
1 kâse yoğurt
5 su bardağı su
1 su bardağı et suyu
1 yemek kaşığı biber salçası
1 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı domates salçası
nane
kimyon
pul biber
tuz
pul biber
tuz
1 çay bardağı sıvıyağ
YAPILIŞI:
İnce kıyılmış soğan ve ezilmiş sarımsak, margarinin bir miktarında kavrulur. Kıyılmış sivri biberler ve salçalar eklenip kavurmaya devam edilir. Su ve et suyu eklenip bir müddet kaynamaya bırakılır. Kaynayan sudan bir miktar alınarak yoğurt ve yumurta ile birlikte, küçük bir kâsede iyice çırpılıp ezildikten sonra, elde edilen bu bulamaç, kaynamakta olan çorbaya azar azar eklenir. Bir taraftan çorba karıştırılmaya devam edilir. Kısık ateşteki çorbaya bu aşamada erişteler de eklenir. Diğer taraftan kıyma, karabiber, tuz ve kırmızı biberle beraber çok çok iyi yoğrulup küçük yuvarlak (minik) köfteler yapılır. Küçük bir tavada sıvıyağda hafifçe kızartılan bu köftecikler kaynayan çorbaya ilâve edilir. Margarinin kalan kısmı küçük bir tavada eritilip nane, maydanoz, pul biber ile beraber kavrularak bir sos (terbiye) hazırlanır. Çorbanın suyundan biraz alınıp ılıştırılır. Sos, çorbaya eklenerek bir iki taşım daha kaynatılır. Servisten önce tuzu kontrol edilip sıcak olarak ikram edilir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder