Daha önce yayımlamış olduğum, yine özgün bir tarifimin (ÖZEL SOSLU ÇITIR BÖREK reçetesinin)>> http://cafebrunch.blogspot.com/2008/04/kahramanmara-resmi-web-sitesinden-alp.htmlfarklı bir versiyonu. Bir yemek dergisinden esinlenerek tarifi ve pişirme yöntemini değiştirerek uyarladım. Extra olarak da böreğe su gezdirmekle, buharda pişmiş ıslak, içi yumuşak,dışı çıtır çıtır, su böreği havasında bir börek elde ettim.
MALZEMELER:
6 yufka
Sosu için:
6 yumurta
1 su bardağı sıvı yağ
1 su bardağı ılık su
İç Harç için:
kıymalı-soğanlı-acılı, ıspanaklı-peynirli, peynirli vb.
Üzerine gezdirmek için:
2 su bardağı soğuk su
YAPILIŞI:
Küçük bir kapta böreğin sosu çırpılır. Yağlanmış büyük boy tepsiye bir yufka düz olarak serilir. Yufkanın kenarları tepsi dışına sarkıtılır. Yufkanın her tarafına eşit miktarda sos sürülür. İkinci bir yufka, tepsi ebadına göre ve buruşuk bir şekilde (gelişigüzel) yayılır. Döşenen ikinci yufkanın üzerine de sos sürülür. Üçüncü yufka da aynı şekilde buruşuk veya pilili olarak yayılır. Arzu edilen iç harç ara kat olarak döşenir. Diğer 3 yufka da aynı şekilde, her yufkanın arasına sos sürülerek, büzülerek tepsiye yayılır. Tüm yufkaların döşenmesi bitince, kalan sos üzerine sürülür. Böreğin üzerine 2 su bardağı su gezdirilir ve üzeri yağlı pişirme kâğıdı (fırın kâğıdı) ile kapatılır. Fırın 200 C ısıya ayarlanıp ısıtılır. Börek kızgın fırına sürülür. Buharda pişirme yöntemi ile, üzeri yağlı pişirme kâğıdıyla kaplı olarak yaklaşık 20-25 dakika pişirilir. Pişme süresinin sonuna doğru yağlı kâğıt böreğin üzerinden alınır. Böreğin üzeri de nar gibi kızarana kadar, üzeri açık olarak fırınlanır. Aynı ebatta başka bir tepsiye ters çevrilen börek, kare dilimlere bölünür. Daha önce yayımlamış olduğum, tarafıma ait bu böreğin, soğuk su gezdirildikten sonra üzeri örtülerek buharda pişirme metodunu ise, bir yemek dergisinden esinlenerek uyarladım. Dergideki tarifte extra olarak su gezdirilmiyordu ve üzeri için alüminyum folyo kullanılmıştı, ancak ben alüminyum folyonun gıda maddeleri ile direkt temasını sağlık açısından çok zararlı bulduğumdan , -ki, bu husus bilimsel olarak da ispatlanmış bir gerçektir- onun yerine fırın pişirme kâğıdı kullanmayı tercih ettim. Extra olarak su gezdirme fikrim sayesinde ise, üzeri çıtır çıtır olan böreğin içi de orijinal su böreği gibi yumuşak ve ıslak oluyor. Bu börek reçetem de yine oldukça meşhurdur. Muhakkak ki, -gerek lezzet ve gerekse kıvam açısından- hakiki (geleneksel) su böreğinin yerini, hiçbir yalancı su böreği tutamaz. Onun yeri bambaşkadır.
6 yufka
Sosu için:
6 yumurta
1 su bardağı sıvı yağ
1 su bardağı ılık su
İç Harç için:
kıymalı-soğanlı-acılı, ıspanaklı-peynirli, peynirli vb.
Üzerine gezdirmek için:
2 su bardağı soğuk su
YAPILIŞI:
Küçük bir kapta böreğin sosu çırpılır. Yağlanmış büyük boy tepsiye bir yufka düz olarak serilir. Yufkanın kenarları tepsi dışına sarkıtılır. Yufkanın her tarafına eşit miktarda sos sürülür. İkinci bir yufka, tepsi ebadına göre ve buruşuk bir şekilde (gelişigüzel) yayılır. Döşenen ikinci yufkanın üzerine de sos sürülür. Üçüncü yufka da aynı şekilde buruşuk veya pilili olarak yayılır. Arzu edilen iç harç ara kat olarak döşenir. Diğer 3 yufka da aynı şekilde, her yufkanın arasına sos sürülerek, büzülerek tepsiye yayılır. Tüm yufkaların döşenmesi bitince, kalan sos üzerine sürülür. Böreğin üzerine 2 su bardağı su gezdirilir ve üzeri yağlı pişirme kâğıdı (fırın kâğıdı) ile kapatılır. Fırın 200 C ısıya ayarlanıp ısıtılır. Börek kızgın fırına sürülür. Buharda pişirme yöntemi ile, üzeri yağlı pişirme kâğıdıyla kaplı olarak yaklaşık 20-25 dakika pişirilir. Pişme süresinin sonuna doğru yağlı kâğıt böreğin üzerinden alınır. Böreğin üzeri de nar gibi kızarana kadar, üzeri açık olarak fırınlanır. Aynı ebatta başka bir tepsiye ters çevrilen börek, kare dilimlere bölünür. Daha önce yayımlamış olduğum, tarafıma ait bu böreğin, soğuk su gezdirildikten sonra üzeri örtülerek buharda pişirme metodunu ise, bir yemek dergisinden esinlenerek uyarladım. Dergideki tarifte extra olarak su gezdirilmiyordu ve üzeri için alüminyum folyo kullanılmıştı, ancak ben alüminyum folyonun gıda maddeleri ile direkt temasını sağlık açısından çok zararlı bulduğumdan , -ki, bu husus bilimsel olarak da ispatlanmış bir gerçektir- onun yerine fırın pişirme kâğıdı kullanmayı tercih ettim. Extra olarak su gezdirme fikrim sayesinde ise, üzeri çıtır çıtır olan böreğin içi de orijinal su böreği gibi yumuşak ve ıslak oluyor. Bu börek reçetem de yine oldukça meşhurdur. Muhakkak ki, -gerek lezzet ve gerekse kıvam açısından- hakiki (geleneksel) su böreğinin yerini, hiçbir yalancı su böreği tutamaz. Onun yeri bambaşkadır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder