18 Haziran 2008 Çarşamba

sirkeli poğaça (gevrek poğaça)

İçindeki sirke ya da limon suyunun da etkisiyle ağızda dağılan, kıyır kıyır, başka poğaçalara nazaran çok daha gevrek bir poğaça elde etmek mümkündür. Cam kavanozlarda 1 hafta tazeliğini koruyan bu (mayasız) poğaça uzun yıllardır favori poğaça tariflerimden birisidir.
********


MALZEMELER:
200 gr alba yağı veya vita yağı (oda ısısında)
1 çay bardağı zeytin yağı
1 çay bardağı ılık süt (veya su)
½ çay bardağı elma sirkesi veya limon suyu
1yumurta akı
1 paket kabartma tozu
1 tatlı kaşığı tuz
aldığı kadar un...İÇ HARÇ:peynirli- maydanozlu vb. iç harç (arzuya bağlı)

Üzerine:
1 yumurta sarısı
1 tatlı kaşığı pudra şekeri
1 tatlı kaşığı sıvı yağ
Ayrıca:
çörek otu/susam

YAPILIŞI:
Kabartma tozu, tuz ile birlikte limon suyunda veya elma sirkesinde eritilip köpürtülür. Sirke çeşidi olarak (özellikle hoş aroma vermesi nedeniyle) mutlaka elma sirkesi kullanılması tavsiye edilir. Bu karışıma (un hariç) diğer sıvı poğaça malzemesi eklenir ve iyice karıştırılır. Azar azar ve kontrollü olarak (aldığı kadar un) eklenerek kulak memesi kıvamında bir hamur elde edilir. Sade veya iç harçlı olarak hazırlanıp şekillendirilir. Hafif yağlı fırın tepsisine dizilir. Yumurta sarısı sürülüp, çörekotu veya susam serpilir. Orta sıcaklıktaki fırında kızaran kadar(yaklaşık 25 dakika) pişirilir. Sıcak veya ılık/soğuk olarak servis edilir.

Hiç yorum yok:

apfelstrudel

  APFELSTRUDEL (ELMALI STRUDEL)