Çok uzun yıllardır sürekli yaptığım, favori (mayalı) poğaça reçetelerimdendir. Aynı formatı çoğu kez normal (katmersiz) poğaça hamurunda da kullanırım. Püf noktalarına dikkatle uyulduğu takdirde, görüntü olarak da son derece şık, pastanedeki poğaçaları aratmayacak nefasette, pofuduk, ağızda dağılan tombiş bir poğaça oluyor….
MALZEMELER:
1 su bardağı ılık süt
1 çay bardağı sıvıyağ
1 yumurta akı
21 gr yaş maya ya da 1 yemek kaşığı bira mayası
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı mahlep
aldığı kadar un (yaklaşık 3- 3,5 su bardağı)
Arasına sürmek için:
75 gr tereyağı ya da margarin (oda ısısında)
İç harcı için:
200 gr beyaz peynir (ufalanmış)
¼ demet maydanoz
pulbiber
Üzerine:
1 yumurta sarısı
YAPILIŞI:Maya, ılık süt, sıvıyağ, tuz, şeker ve çok az un ile ön üre hazırlanıp kabarmaya bırakılır. 10 dakika sonra yumurta akı, mahlep ve un ile ele yapışmayacak yumuşaklıkta bir hamur yoğrulur. Hamur, 8 eşit bezeye bölünür. Her parça pasta tabağı büyüklüğünde açılıp, üzerine çok az miktarda yumuşak tereyağı ya da margarin sürülür. Hamurların hepsi aynı şekilde açılıp üst üste dizilir. (En üstteki bezeye yağ sürülmeyecektir.) Buzdolabında biraz dinlendirilen 8’li beze grubu, 60-70 cm çapında ve çok ince bir yufka halinde açılır. Yufka, sigara böreği şeklinde 16 eşit üçgene kesilir. İç harcı konulup sigara böreği formatında sarılır. 30-40 dakika, yağlı tepsi içinde mayalandırılıp, üzerine yumurta sarısı sürülür. Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırına sürülen katmer poğaçalar, nar gibi kızarana dek pişirilir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder