MALZEMELER:
500 gr kuzu kuşbaşı
2 soğan
2 domates
3 su bardağı basmati ya da jasmine pirinç
2 tane havuç (kiprit çöpü doğranmış)
8-10 adet kakule
1 tatlı kaşığı tarçın
½ çay bardağı sıvı yağ
3 yemek kaşığı tereyağı
tuz
1 yemek kaşığı biber salçası
1 yemek kaşığı domates salçası
karabiber
Sosu için:
2 olgun domates
4-5 diş sarmısak
1 tatlı kaşığı pul biber
yeterince tuz
YAPILIŞI:
Kuşbaşı et, kendi yağını bırakıp çekene kadar iyice kavrulur. Yağ ve Since ince kıyılmış soğanlar da eklenerek yağda pembeleşene kadar kavrulur. Soyulup doğranmış domates ile de biraz kavurduktan sonra, salça, küp ya da kibrit çöpü doğranmış havuçlar ve yeterince su eklenir ve et yumuşayana kadar (tas kebabı) gibi-kısık ateşte- pişirilir. Kakule çıtlatılıp inmeye yakın, yemeğe rayiha vermesi için eklenir. Kakule pek alışılmadık bir baharat çeşidi olsa, çok hoş aroması nedeniyle kullanılması tavsiye edilir. Basmati veya jasmine ile klasik bir pilav pişirilip demlendirilir. Pirincin cinsine göre, pirince eklenecek su miktarı değişecektir. Basmati ve jasmine pirinci önceden ıslatmaya da gerek yoktur. Pilav, yağda iyice kavrularak (yaklaşık olarak) 1 ölçü pirinç için 1,5 ölçü su miktarı katkısıyla kaynar su ekleme yöntemi ile pişirilir. Pilav pişip suyunu çekene kadar, özel sosu hazırlanır.
Sosu için:
Konkase domates, sarımsak,tuz, karabiber, pulbiber, biraz su ile beraber, robotta püre haline getirildikten sonra ocakta koyulaşana kadar pişirilir.
*******
Servisi:
Sos kabına alınan sos, demlenen ve ortası delik kek kalıbında şekillendirilen pilavın ortasına konarak ve isteğe göre süslenerek sıcak olarak servise sunulur.
Sos kabına alınan sos, demlenen ve ortası delik kek kalıbında şekillendirilen pilavın ortasına konarak ve isteğe göre süslenerek sıcak olarak servise sunulur.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder