2 Şubat 2008 Cumartesi

TRUFF

(ÇİKOLATALI)

Mutfak sanatı, sadece hâyal gücünün ve yaratıcılığın sonsuz olarak uygulanabildiği bir tutku değil; aynı zamanda, hiç bir gıda maddesi ziyân edilmeden bambaşka leziz ürünlere de dönüştürülebildiği keyifli bir hobidir. Çikolatalı Kahveli Fransız Keki, tam olarak aradığım damak tadını yansıtmayınca, aklıma, artan kek dilimlerinden truff hazırlamak geldi. 5-6 dilim ufalanmış çikolatalı keke, geçen sene yaptığım ev usulü likörlerden (hem kakao likörü hem de kahve likörü) de ekleyince ve sonrasında eritilmiş bitter kuvertür ile kaplayınca; hoş aromalı, tek kelime ile muhteşem, pralin lezzetinde truff elde ettim....


MALZEMELER:
5-6 dilim çikolatalı kek
2 yemek kaşığı kakao likörü (ev yapımı)
2 yemek kaşığı kahve likörü (ev yapımı)
1 yemek kaşığı yenibahar
1 yemek kaşığı pastalık kakao
2 yemek kaşığı süt kreması
portakal şekerlemesi(ince doğranmış)
2-3 yemek kaşığı kuru üzüm

Kaplamak için:
100 gr bitter kuvertür


YAPILIŞI:

Temel truf gibi hazırlanır. İçine ek olarak 2 çeşit likör ve ufalanmış kek parçaları, baharatlar ve süt kreması eklenip aynı şekilde yoğrulur. (Arzuya göre; farklı aroma için değişik esanslar da katılabilir.) Buzdolabında biraz dondurduktan sonra ve yuvarlayacak kıvama gelince yuvarlanır ve ben-mari (bain-marie) usûlü erititlmiş bitter kuvertüre batırılarak çikolata ile kaplanır.


Temel (orijinal) truff tarifi için: >>http://cafebrunch.blogspot.com/2008/01/trueffel-truffle.html

apfelstrudel

  APFELSTRUDEL (ELMALI STRUDEL)