MALZEMELER:
3 su bardağı pirinç
100 gr kuru kayısı
100 gr ceviz içi
1 çay kaşığı tarçın
1 çay kaşığı yenibahar
1 çay kaşığı karanfil
1 çay kaşığı karabiber
1 su bardağı nohut
50 gr kuşüzümü
2 soğan
4 yemek kaşığı tereyağı
tuz
4,5 su bardağı et suyu (ya da sade su)
YAPILIŞI:
Akşamdan ıslatılmış nohut ıslatılır. Ertesi gün nohutlar yumuşayana kadar haşlanır ve kabukları soyulur. Pirinç ayıklanır ve en az iki saat önceden tuz eklenmiş sıcak suda ıslatılır. Kuşüzümü ayıklanır ve ılık suda 15-20 dakika bekletilir. Pilavı karartmaması için ayrı bir yerde 10 dakika haşlanır. Süzülür. Kuru kayısı küçük küçük doğranır. Ceviz içi iri kıyım dövülür. Karanfil toz haline getirilir. Tereyağı eritilir ve ince kıyılmış soğan eklenir. Soğanlar hafif pembeleşene kadar bir müddet kavrulur. Süzülüp soğuk su ile yıkanmış pirinç eklenerek kavurmaya devam edilir. Sırası ile soyulmuş nohutlar ve kayısı eklenip birkaç kez daha çevrilir. Tuz ve baharatlar ile tatlandırılıp ölçülü et suyu da su eklenir. Önce harlı ateşte kaynatılan pilavın üzeri göz göz olmaya başlayınca çok kısık ateşe alınır ve pilav suyunu çekene kadar, yaklaşık 13-15 dakika pişirilir. Demlendirilen pilava, iri kıyılmış ceviz içi, kuşüzümü eklenerek altüst edilir. Arzuya göre süslenerek sıcak servis edilir. (Pilavın daha beyaz olması arzu ediliyorsa, baharatların bir kısmı, servisten önce de pilava karıştırılabilir.)
3 su bardağı pirinç
100 gr kuru kayısı
100 gr ceviz içi
1 çay kaşığı tarçın
1 çay kaşığı yenibahar
1 çay kaşığı karanfil
1 çay kaşığı karabiber
1 su bardağı nohut
50 gr kuşüzümü
2 soğan
4 yemek kaşığı tereyağı
tuz
4,5 su bardağı et suyu (ya da sade su)
YAPILIŞI:
Akşamdan ıslatılmış nohut ıslatılır. Ertesi gün nohutlar yumuşayana kadar haşlanır ve kabukları soyulur. Pirinç ayıklanır ve en az iki saat önceden tuz eklenmiş sıcak suda ıslatılır. Kuşüzümü ayıklanır ve ılık suda 15-20 dakika bekletilir. Pilavı karartmaması için ayrı bir yerde 10 dakika haşlanır. Süzülür. Kuru kayısı küçük küçük doğranır. Ceviz içi iri kıyım dövülür. Karanfil toz haline getirilir. Tereyağı eritilir ve ince kıyılmış soğan eklenir. Soğanlar hafif pembeleşene kadar bir müddet kavrulur. Süzülüp soğuk su ile yıkanmış pirinç eklenerek kavurmaya devam edilir. Sırası ile soyulmuş nohutlar ve kayısı eklenip birkaç kez daha çevrilir. Tuz ve baharatlar ile tatlandırılıp ölçülü et suyu da su eklenir. Önce harlı ateşte kaynatılan pilavın üzeri göz göz olmaya başlayınca çok kısık ateşe alınır ve pilav suyunu çekene kadar, yaklaşık 13-15 dakika pişirilir. Demlendirilen pilava, iri kıyılmış ceviz içi, kuşüzümü eklenerek altüst edilir. Arzuya göre süslenerek sıcak servis edilir. (Pilavın daha beyaz olması arzu ediliyorsa, baharatların bir kısmı, servisten önce de pilava karıştırılabilir.)