8 Ocak 2008 Salı

TRUEFFEL (TRUFFLE)

(Bu tarife ilişkin fotoğraf, siteye en kısa sürede eklenecektir.)
Truff, aynı zamanda “hafif tatlı” anlamına da gelen, nadir bulunan, şekilsiz bir cins dağ mantarının adına göre esinlenerek isimlendirilmiş bir tür şekerlemedir. Kökeni Fransızca olsa da, diğer yabancı dillere de, Truffle, Trueffel, ve benzeri şekilde yerleşmiştir. Yurtdışında öğrencilik hayatımda uzun yıllar önce keşfetmiş olduğum, ve son yıllarda ülkemizde de oldukça revaçta olan muhteşem bir lezzet........

TRUFFS (TEMEL TARİF)

300 gr bitter kuvertür çikolata
20o ml krema (1 küçük kutu)
1 yemek kaşığı nescafe
bir fiske tuz
50 gr kakao
1 tatlı kaşığı yenibahar (opsiyonel)
9-10 adet portakal ve limon şekerlemesi (veya arzuya göre fındık, ceviz kırığı)
1-2 yemek kaşığı kakao likörü veya kahve likörü (ya da rom)

YAPILIŞI:
Krema ocağa konur ve devamlı karıştırarak kaynatılır. İçine kuvertür çikolata, kakao, 1 fiske tuz ve nescafé eklenir. (Not: Bir fiske tuz, çikolatanın lezzetini arttırır ve yoğun bir tat verir.) Kuvertür çikolata kremanın içinde eriyene ve pürüzsüz bir krema elde edilene kadar, devamlı karıştırarak, kısık ateşte kaynatılır. Şekerlemeler ve arzuya göre 1-2 yemek kaşığı da kakao likörü veya kahve likörü (veya rom) da (aroma vermek için) eklenir. Karıştırılıp hafif ılınmaya bırakılır. Bir müddet buzdolabında bekletip hafif donması sağlanır. Tekrar karıştırılır. Ufak parçalar alınıp yuvarlanır ve arzuya göre rende çikolata, kakao vb. malzemeye bulanır ya da bain-marie usulü eritilmiş çikolataya batırılıp çıkarılır. Bu tarif, temel truffel (truffle) tarifi olup; bir çok truffel çeşidi vardır.

apfelstrudel

  APFELSTRUDEL (ELMALI STRUDEL)