5 Şubat 2008 Salı

DÖMİ GLAS SOS (DEMİ GLACE SAUCE) (II)


Dömi Glas Sos, (Fransızca'da ve İngilizce'de "demi glace sauce"); etsuyunun daha da koyulaştırılarak artık "kahverengi sos" yapılmış yoğun ve muhteşem lezzetli hali. Doğrudan içine mantar veya çeşitli peynirler vb. sebzeler eklenerek, bir çok yemeğin üstünde sos olarak kullanılır ve gerçekten de oldukça lezzetli ve iddialı bir sostur. Özellikle hindi ve tavuk dolmasında ve de her türlü ızgara etlerde nefis bir eşlikçidir. Piyasada sadece, restarurant ve hazır yiyecek sektörüne yönelik olarak satışta bulunan dömi glas sos, kuru toz ve konserve olmak üzere, iki çeşit olarak, otellere ve catering mutfaklarına dağıtılmaktadır. Her ne kadar, -yapımı aynı zamanda çok da zahmetli olan-bu sosun muadilini evde hazırlamak mümkün olmasa da; bazı özel yemek kitaplarında, benzer damak tadın ve nefasetin elde edilebileceği bir kaç tarif mevcuttur. Bu tariflerden; Türk Mutfağı'mızın demir baş kitaplarından olan; "Yemek Öğretimi" (Cilt I-Yazarı: Ekrem Muhittin Yeğen ) adlı eserdeki, oldukça eski ve son derece zahmetli bir "Dömi Glas Sos" reçetesi, daha önce yayımlamış olup sitede mevcuttur. >>http://cafebrunch.blogspot.com/2008/01/demi-glace-sauce-dmi-glas-sos.html

Denediğim ve fotoğrafını çektiğim bu (ikinci) tarif ise, Gıda Mühendisi Dr. Teslime Mahmutoğlu'na ait olup; aşağı yukarı aynı esasa göre ve benzer malzemelerle yapılıyor olsa bile; uygulanabilirliği açısından çok daha kolay bir reçete olduğundan; klasik demi glace sauce tarifinin uyarlanmış, modern ve pratik olduğu kadar, aynı zamanda çok lezzetli bir sos tarifidir. Belirtmem gerekir ki; geçen sene 50 YTL ödeyerek satın almış olduğum ve fiyatı da geçen zaman zarfında muhtemelen artmış olabileceği söz konusu kitap; baskısı ve fotoğrafları, tarifleri ve de tariflerin güvenirliliği ile, farklı ve spesifik damak tadına hitap eden, tek kelime ile şahane, kıymetli bir eserdir ve böylesi kaliteli bir kitap için ödenen bu para fazlasıyla değer....
DEMİ GLACE SAUCE:
Tam tarifini merak edenler için kaynak ve ufak bir literatür bilgisi:
"EKMEK VE YEMEK TARİFLERİ" /Türkiye ve diğer Kuzey Akdeniz Ülke Mutfakları'ndan Pratik ve lezzetli 400'ün üzerinde tarif) (Yazarı: Gıda Mühendisi Dr. Teslime Mahmutoğlu)

apfelstrudel

  APFELSTRUDEL (ELMALI STRUDEL)