14 Ocak 2008 Pazartesi

PAZILI FİNCAN BÖREĞİ


Tuğrul Şavkay’a ait “Kıymalı Fincan Böreği” ’nin değişik bir versiyonu olan bu pazılı fincan böreği reçetesi, Marianna Yerasimos’un, “500 yıllık Osmanlı Mutfağı” adlı kitabından derlenerek yazılmıştır. Tarifin orijinali aslında Adli tıp hocası Mehmet Kâmil Bey'in 1844'te taşbasması olarak basılan "Melceût Tabbâhin" (Aşçıların Sığınağı) isimli eserinde yer almaktadır. Daha sonra Marianna Yerasimos tarafından sadeleştirilen ve günümüze uyarlanan bu tarif, hem 17.yüzyıl ziyafet sofralarında hem de 19.yüzyıl Osmanlıca yemek kitaplarında yer almaktadır.
Gerçek bir mutfak ve yemek uzmanı/gurme Tuğrul Şavkay'ın, "Osmanlı Mutfağı" adlı kıymetli, abidevî eserinden derlenen, "Kıymalı Fincan Böreği" tarifi için:>>http://cafebrunch.blogspot.com/2007/11/fincan-brei.html
PAZILI FİNCAN BÖREĞİ:

MALZEMELER:
2 su bardağı un (250 gr)
1 çay bardağı ılık su
1 yumurta
½ tatlı kaşığı tuz

Harcı için:
500 gr pazı
1 soğan
2 yemek kaşığı tereyağı
1 tatlı kaşığı taze çekilmiş karabiber
tuz

Kızartmak için:
sıvı yağ

YAPILIŞI:
Un, hamur yoğrulacak kaba konulur. Ortası açılır ve tuz eklenir. Azar azar su eklenerek yoğrulmaya başlanır. Yumurta da hamura katılarak yumuşak kıvamlı ve pürüzsüz bir hamur yoğrulur. Hamur dört pazıya bölünür ve unlanır. Nemli bez örtülüp 30 dakika dinlendirilir.Harç için pazı ayıklanır ve doğranır. Soğan yemeklik doğranır.s Tereyağı bir tavada eritili. Kıyılmış soğanlar ve pazılar yağda kavrulur. Tuz ve karabiber serpilir. Ateşten indirilir. (Harcın sulu kalmamasına dikkat edilir.)Bezelerden dört yufka açılır. Her bir yufkanın bir tarafına öbek öbek harç konulur ve yufkanın boş tarafı, dolu tarafın üzerine kapatılır. Harç böreğin ortasında kalacak şekilde, fincanla börekler teker teker kesilir.Hamurun artan parçaları yeniden yoğrulup açılır ve aynı işlem, malzeme bitene kadar tekrarlanır. Börekler hazır olunca, yağ kızdırılır. Bol kızgın yağda, tava sallanarak, börekler 3-4 dakika kızartılır. Kevgirle alınır ve fazla yağı süzdürülür. Sıcak sıcak servis edilir.
****************************************

apfelstrudel

  APFELSTRUDEL (ELMALI STRUDEL)