28 Kasım 2007 Çarşamba

kıymalı fincan böreği

Bu tarif, Tuğrul Şavkay'a ait olup; Marianna Yerasimos'un kitabından derlenen diğer(pazyılı) fincan böreği tarifi ise:>>http://cafebrunch.blogspot.com/2008/01/pazili-fincan-brei.html linkindedir
MALZEMELER:
Hamuru için:
2 yumurta
1 su bardağı su
Tuz
2 su bardağı un (250 gr) (kıvamını ayarlamak için, gerekirse daha fazla un eklenir.)

Harcı için:
150 gr tereyağı
2 yemek kaşığı sıvı yağ
2 soğan (ince kıyılmış)
500 gr kıyma
tuz
karabiber

kızartmak için:
200gr tereyağı veya 1 su bardağı zeytinyağ (herhangi bir sıvı yağ da olabilir)

YAPILIŞI:
Harcı için yağda, ince ince kıyılmış soğanlar pembeleştirilir. Kıyma eklenir biraz daha kavrulur. Tuz ve karabiber ile tatlandırılır.
Hamur için: Yumurtalar, su ile iyice çırpılır. Elenmiş un eklenerek yumuşak bir hamur yoğrulur. (Unu kontrollü olarak, yavaş yavaş ekleyiniz.) Hamur 10 dakika dinlendirilip 4 bezeye bölünür. Unlanan bezeler bir tarafta bekletilir.
Bezeler sırası ile, ince yufka büyüklüğünde açılır. Yufkanın üzerine belirli aralıklarla kıymalı harçtan konur. İkinci bir yufka ile üzeri örtülür. Fincan veya bardakla –bastırarak- kesilir. (Fincan veya bardağın ağzı unlanırsa, bu işlem daha kolay uygulanabilir.)
Tereyağı veya zeytinyağı, tavada iyice kızdırılır. Börekler, arkalı önlü, nar gibi kızartılır. Peçete üzerinde fazla yağı alındıktan sonra sıcak olarak servise sunulur.

(Bu tarifin uygulanmasında: Tuğrul Şavkay'a ait, "OSMANLI MUTFAĞI" adlı eserden faydalanılmıştır.)

apfelstrudel

  APFELSTRUDEL (ELMALI STRUDEL)