4 Ocak 2008 Cuma

midye dolma


MALZEMELER:

10 dolmalık midye
iç pilav için:
1 su bardağı pirinç
½ su bardağı zeytinyağı
4 soğan
1 limon
1 yemek kaşığı çam fıstığı
1 tatlı kaşığı kuru nane
1 tatlı kaşığı tarçın
1 tatlı kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı yeni bahar
1 tatlı kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı tuz
1 su bardağı su

Midyelerin altına dizmek için:
2 soğan
2 havuç (arzuya göre)
2 limon

Ayrıca:
Yağlı pişirme kâğıdı
dolma taşı veya tabak


YAPILIŞI:
Midyelerin kabukları tel fırça ile iyice temizlenir. Midyelerin kabukları (birbirinden ayırmadan, ortadan yarım olarak) hafifçe açılır. İçlerindeki sakalımsı kısımlar temizlenir. İç midyeler de çıkarılıp zarlarından iyice arındırılır. Midye kabukları suda bir müddet bekletilip iyice yıkanır. İç midyeler ayrı bir yerde az yağda sotelenir.
İç pilav malzemesi ile klasik bir iç pilav hazırlanır. Bunun için; soğanlar ince yarim ay seklinde doğranıp fıstık ve zeytinyağı ile kavrulur. Pirinç de eklenip birkaç kere çevrilir.2 su bardağı sıcak su konup; iç pilav orta ateşte suyunu çekene dek pişirilir. Yarım saat kadar tencerenin üzeri örtülür ve pilav, buharı ile demlendirilir. Nane, üzüm, tarçın, yenibahar, karabiber, şeker, limon suyu ve tuz eklenip karıştırılır. Pilav 10-15 dakika demlendirilir. Tekrar altüst edilir.

Diğer 2 soğan, orta kalınlıkta halkalar şeklinde dilimlenir ve midyelerin pişirileceği tencerenin dibine dizilir. Arzu edilirse tencerenin altı kısmına, halkar ya da jülyen doğranmış bir miktar havuç ve limon dilimleri de dizilir. Yağlı pişirme kağıdı ıslatılır ve soğanların üzerine kapatılır. Dolma içi, midyelere(fazla bastırmadan) doldurulur Midyeler, yağlı kâğıdın üzerine yerleştirilir. Tuz, toz şeker, sıcak su ve zeytinyağı, midyelerin üzerine serpildikten sonra, tekrar limon dilimleri yerleştirilir. İkinci bir yağlı kâğıt daha ıslatılıp midyelerin üzerine kapatılır. Onun üzerinden de bir tabak veya en iyisi bir dolma taşı da, ağırlık yapması için midyelerin üzerine sıkıca bastırılır. Tencerenin kapağı kapatılıp harlı ateşte bir taşım kaynattıktan sonra ateşin altı kısılır. Midyeler bu şekilde, yaklaşık 30 dakika pişirilir. Tencerenin içindeki su çekilip, midyelerin kabukları da açılmaya başladığı zaman tencere ateşten alınır. Kapağını açmadan, midyeler kendi halinde soğumaya bırakılır. Midye dolmaları limon dilimleri ve dereotu ile süslenerek soğuk olarak servis edilir.

apfelstrudel

  APFELSTRUDEL (ELMALI STRUDEL)