2 Temmuz 2008 Çarşamba

şeker böreği

(İsmi her ne kadar "Şeker Böreği" olsa da, bu spesiyalitenin, Tekirdağ yöresine ait olan, formatı ve kıvamı, lezzeti oldukça farklı olan bir un kurabiyesi çeşidi olduğu söylenebilir....Şeker Böreği adı altında, değişik yörelere ait, birbirinden çok farklı börekler ve kurabiye çeşitleri mevcuttur. Tekirdağ, Edirne ve civarlarında yapılan bu kurabiyenin özelliği aslında, klasik bir un kurabiyesinin biraz daha farklı malzemelerle hazırlanması, kıvamının ve lezzetinin de klasik un kurabiye çeşitlerine göre daha değişik olmasıdır. Genellikle küllü su ile hazırlanan bu kurabiyeye, alternatif madde olarak elma sirkesi eklenebilir. Kurabiyenin ağızda dağılan türden değil de, -küllü su eklenerek elde edilen- kıtır kıtır bir kıvamı ve dokusu vardır. İçi cevizli ve sade olarak hazırlanan kurabiyede mutlaka karanfil de bulunur. Biraz Kavala Kurabiyesi'nden biraz da İzmir yöresine ait KÜLÜR spesiyalitelerinden esintiler taşıyan meşhur Şeker Böreği'nin tarifi çok özeldir çünkü yapımı oldukça maharet ve sabır gerektirir. Bu tarifin, Gaziantep' in meşhur Şeker Böreği ile, isim benzerliği dışında, elbette ki hiç bir benzerliği ve (uzaktan yakından) hiç bir ilgisi yoktur. Şurup gezdirilen versiyonları da mevcut olan bu kurabiyenin temel hamuru, klasik un kurabiyesi hamuru gibi olsa da, o önemli farkı yaratan, söz konusu püf noktaları ve nüanslarıdır.

(Photo: CaféBrunch@)

********

********TEMEL TARİF*****

MALZEMELER:
250 gr tereyağı
1 yumurta sarısı
1 fiske tuz
½ su bardağı küllü su (veya elma sirkesi)
4 yemek kaşığı pudra şekeri
aldığı kadar un

İçi için:
250 gr ceviz içi
4 yemek kaşığı şeker
tarçın (arzuya bağlı)

Üzerine:
6-7 karanfil
3 su bardağı su
1 su bardağı şeker
gülsuyu
pudra şekeri

YAPILIŞI:
Tereyağı eritilip ılınmaya bırakılır. Yumurta sarısı eklenir. Beyazlaşana kadar, tereyağı ile birlikte ezilip krema haline getirilir. Küllü su ve pudra şekeri eklenir. (Odun külünden elde edilen küllü su bulunamazsa, onun yerine biraz elma sirkesi eklenir. ) Kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yoğrulur. Küçük bezeler alınıp yassılaştırılır. Şeker ve ceviziçi karıştırılmış iç harç, hamurun kenarına konulup poğaça gibi kapatılır. Arzuya göre sade olarak da hazırlanabilir. Düzgün yuvarlak kurabiyeler hazırlanıp hafif yağlı tepsiye dizilir. Önceden ısıtılmış orta sıcaklıktaki fırında, beyaz kalacak şekilde pişirilir. (Kurabiyeler çok fazla pembeleşmemelidir.) Şerbetli hazırlanacaksa, karanfil, şeker ve gülsuyuna su da eklenip kaynatılır. (Gülsuyu, şurup kaynatıldıktan sonra, eklenir.) Kurabiyeler soğutulan bu şuruba batırılıp çıkarılır. (Şurup içerisinde kısa bir süre bekletilip süzülerek alınır.) Bol pudra şekerine bulanan kurabiyeler yarım saat dinlendirildikten sonra servise sunulur. Arzuya göre, kurabiyelerin üzeri, karanfil vb. ile dekore edilir. (Not: Küllü su elde etmek için: Tıpkı, kireç kaymağı yapımındaki teknik uygulanır. Odun ateşinden arta kalan küller bir kaba konulur. Üzerini 3-4 parmak geçecek seviyede su eklenir. Bir gece bekletilen bu suyun üzerindeki duru su, dikkatlice alınıp tekrar süzüldükten sonra kullanılır.)

Hiç yorum yok: