4 Ocak 2008 Cuma

SACHER TORTE (AVUSTURYA MUTFAĞI)






Patenti ve tarifi Viyana’daki ünlü oteller zinciri “Hotel Sacher” ‘a (ve “Sacher Café” ’lere) ait olan ve orijinal reçetesi "Hotel Sacher Wien" 'de; 1832 yılından bu yana bir sır gibi saklanan bu pastanın en önemli özelliği, yoğun çikolatalı yumuşak kıvamlı pandispanyası, içindeki kayısı marmeladı ve kuvertürle hazırlanan özel çikolata glazürüdür.

Pastanın orijinal resmini görmek için Viyana'ya daki adres>>http://www.schwarzaufweiss.de/oesterreich/wien-sacher.htm



MALZEMELER:
Pandispanyası:
6 yumurta sarısı
6 yumurta akı
1 tutam tuz
¾ su bardağı pudra şekeri
100 gr şeker
100 gr tereyağı
200 gr bitter çikolata
8 yemek kaşığı kakao
8 yemek kaşığı un
1/2 paket vanilya
2 tatlı kaşığı kabartma tozu
arasına sürmek için:
100 gr kayısı marmelatı

Glazürü için:
150 gr bitter çikolata
100 gr tereyağ
ı50 gr çiğ krema

Veya:
200 gr kuvertür (bain-marie usulü eritilmiş)

YAPILIŞI:

Pudra şekeri ve tereyağı, beyaz krema haline gelen kadar çırpılır. Yumurta sarıkarı teker teker yedirilerek eklenir. Sırası ile benmari usulü eritilmiş bitter çikolata, kakao, vanilya, kabartma tozu ile karıştırılmış ve 2 defa elenmiş un, 1 çimdik tuz eklenir. Ayrı bir yerde, 1 tutam tuz ve 100 gr şeker ile birlikte çırpılıp katı kar haline getirilmiş yumurta akları da, tahta kaşık yardımıyla ve yavaş yavaş altüst ederek, kremaya eklenip yedirilir. Yağlı kâğıt döşenmiş kelepçeli kalıba boşaltılan pandispanya, önceden ısıtılmış 150 derecelik (orta ısılı) fırında 35-40 dakika pişirilip soğutulur. Pastanın keki enlemesine ikiye ya da üçe kesilir. Aralarına ve en üste (hafif ısıtılmış) kayısı marmeladı çok ince bir tabaka haline sürülür. Biraz çikolata glazürü de, kat aralarına sürülür. Kenarlarına ve en üste (pastanın yoğun çikolata soslu olması için) oldukça az kayısı marmeladı sürülür.

Sosu için:100 gr bitter çikolata ve 100 gr tereyağı eritilir, Krema eklenip (hızla karıştırılarak) yedirilir. Sos, (arada bir karıştırarak) hafif ılımaya bırakılır. Pasta tamamı ile çikolata glazürü ile kaplanır. (Sosun pürüzsüz ve parlak olması için, azar azar, ortadan başlanarak dökülmesi gerekir.) Glazürü donunca, pasta süslenerek servis edilir.

(Tarifin kaynağı: Bu tarif, http://www.chefkoch.de/ve http://www.rezeptesammlung.net/ sitelerinden alınarak uyarlanmıştır.)

apfelstrudel

  APFELSTRUDEL (ELMALI STRUDEL)