30 Kasım 2007 Cuma

tarçınlı terbiyeli patates çorbası

MALZEMELER:

500 gr patates
4 su bardağı et suyu ( 1 litre)
250 gr az yağlı köftelik kıyma
tuz
taze çekilmiş karabiber
yarım limon suyu
120 gr (8 yemek kaşığı) tereyağı
50 ml domates suyu (1/5 su bardağı)
2 yumurta
½ çay kaşığı tarçın
½ çay kaşığı pul biber

YAPILIŞI:

Kıyma, tuz ve karabiberle iyice yoğrulur. Fındık büyüklüğünde köfteler hazırlanır ve kızgın tereyağında kızartılır. Patatesler, yumuşayana kadar haşlanıp soyulur.
Patates blenderdan geçirilir. Et suyu katılarak kıvamlı bir çorba haline getirilir. Tuz ve baharatla tatlandırılır. Köfteler yağı ile beraber çorbaya eklenir.
Çorbanın terbiyesi için, ayrı bir kapta limon suyu, yumurtalar ve domates suyu çırpılır. Biraz et suyu ile ılıklaştırılarak çorbaya ilâve edilir. 5-6 dakika daha kaynatılan çorbanın altı kapatılır.
Bu arada; küçük bir tavada; tereyağı ile pul biber kızdırılır. Çorbanın üzerine gezdirilir. Arzuya göre tarçın eklenerek, sıcak olarak servise sunulur.
(Osmanlı Mutfağı'ndan günümüze ulaşan lezzetli bir tariftir.)

(Bu tarifin uygulanmasında; Tuğrul Şavkay'a ait, “ OSMANLI MUTFAĞI” adlı eserden faydalanılmıştır.)

apfelstrudel

  APFELSTRUDEL (ELMALI STRUDEL)