1 kg dolmalık biber
2 su bardağı pirinç
7-8 soğan (orta boy)
2 yemek kaşığı dolmalık fıstık
2 yemek kaşığı kuşüzumu
yeterince tuz
karabiber
bol miktarda yenibahar
1 demet maydanoz
1 demet dereotu
tarçın
1 tatlı kaşığı toz şeker ya da 1 küp şeker
yeterince su
zeytinyağı,
limon
YAPILIŞI:
Klasik bir zeytinyağlı iç hazırlanır. Bunun için; ince kıyılmış bol miktarda soğanlar zeytinyağında pembeleştirilir. Dolmalık fıstık, kuşüzümü ilâvesi ile kavurmaya devam edilir. Pirinç. baharat,tuz, şeker ile sotelenmeye devam edilir. Hizasında su eklenip, hafif diri bir iç pilâv pişirilir. İnce kıyılmış maydanoz ve dereotu eklenir. Demlendirilir. Temizlenmiş dolmalık biberlere bu harç doldurulur. Domates veya biberle kapak yapılır.
Biberler, fırın tepsisine dizilir. Bir çay bardağı kadar zeytinyağı ve 1 çay bardağı kadar da su gezdirilir.
Islatılmış ve suyu sıkılmış pişirme kâğıdı, (yağlı kâğıt) tepsinin üzerine kapatılır. Hava ve ısı ile irtibatı kesilir. 160-170 derecelik fırında, biberler yumuşayana kadar pişirilir. Arzuya göre kâğıdın üzeri, son 5 dakika açılıp , biberlerin üzerlerinin de hafifçe kızarması sağlanır. Dolmaların parlak olması açısından arzuya göre, limonlu zeytinyağı gezdirilir. Soğutulup , -lezzetin tam oturması açısından) tercihan 1 gün dinlendirilir.
Biberler, fırın tepsisine dizilir. Bir çay bardağı kadar zeytinyağı ve 1 çay bardağı kadar da su gezdirilir.
Islatılmış ve suyu sıkılmış pişirme kâğıdı, (yağlı kâğıt) tepsinin üzerine kapatılır. Hava ve ısı ile irtibatı kesilir. 160-170 derecelik fırında, biberler yumuşayana kadar pişirilir. Arzuya göre kâğıdın üzeri, son 5 dakika açılıp , biberlerin üzerlerinin de hafifçe kızarması sağlanır. Dolmaların parlak olması açısından arzuya göre, limonlu zeytinyağı gezdirilir. Soğutulup , -lezzetin tam oturması açısından) tercihan 1 gün dinlendirilir.