İki yıl önce, fotoğrafları ile birlikte ve de ayrı ayrı yayımlamış olduğum, GELENEKSEL SU BÖREĞİ reçetelerinin farklı bir versiyonu daha....Hakiki Su Böreği reçetesi olmasa dahi, hamurunda yoğurt bulunması nedeniyle daha kolay açıldığından, pratik olduğu kadar, lezzeti de, HAKİKİ SU BÖREĞİ' ni aratmayacak kadar nefis...
Geleneksel Su Böreği:>>http://cafebrunch.blogspot.com/2008/01/geleneksel-uslde-su-brei-kiymali.html
MALZEMELER:
6 yumurta
1 çay bardağı soğuk su
1 çay bardağı yoğurt
1 tatlı kaşığı tuz
aldığı kadar un (sert kıvamı)
6 yumurta
1 çay bardağı soğuk su
1 çay bardağı yoğurt
1 tatlı kaşığı tuz
aldığı kadar un (sert kıvamı)
Ara katlar için:
250 gr tereyağ+1 çay bardağı sıvıyağ (karışık)
İç harcı için:
Ispanaklı tulum peynirli iç harç
Veya: maydanozlu-peynirli iç harç
ya da kavrulmuş cevizli, soğanlı, kıymalı, baharatlı iç harç
YAPILIŞI:
Hamur malzemesi ile, kulak memesi kıvamından biraz daha sertçe bir hamur yoğrulur. Dinlendirilip cevizden biraz daha büyükçe (10-12 adet) bezelere bölünür. Yufkaların iki tanesi, alt ve üst taban katı olarak, çiğ yufka halinde ayrılır. Tepsiye çiğ yufkalardan bir tanesi yayılır. Ara katlar için ise, diğer 10 yufka, teker teker, kısa süreli haşlanıp blanşe edilir. Yufkalar kalınca açılıp kaynar ve tuzlu suda 1-1,5 dakika haşlanmalıdır. Haşlanan yufkalar hemen soğuk suya alınıp şoklanır. (Isınan su arada bir değiştirilir ve mümkünse buzlu ya da çok soğuk su kullanılır. Süzülüp hafifçe sıkılan yufkaların fazla suyu alınır. Tüm yufkalar aynı işleme tabi tutulup, kat araları tereyağı-sıvıyağ karışımı ile yağlanarak, yağlanmış tepsiye kat kat döşenir. 5 kat döşendikten sonra, araya arzu edilen iç harç düzgünce yayılır. Kalan 5 yufkalar da haşlanıp kat kat döşenir. Üzerine ikinci çiğ yufka döşenir. Kalan yağ sıcak olarak gezdirilir. Ocak üstünde çevire çevire pişirilip altı kızartılan börek, uygun bir tepsi yardımıyla ters çevrilir. Diğer yüzü de nar gibi kızartılır. Dilimlenerek sıcak olarak servis edilir. Mümkünse böreği ocak üstünde pişirmeniz tavsiye edilir. Fırında pişirecekseniz, nar gibi kızaran böreğe hafif su serpeleyip bir müddet üzerini örtünüz. Ters çevirip alt üst ettikten sonra,-ters yüzü üst tarafa gelecek şekilde- ikram ediniz. (Böreğin altı, hem kıvam hem de sunum açısından daima daha hoş olur.)
Ispanaklı tulum peynirli iç harç
Veya: maydanozlu-peynirli iç harç
ya da kavrulmuş cevizli, soğanlı, kıymalı, baharatlı iç harç
YAPILIŞI:
Hamur malzemesi ile, kulak memesi kıvamından biraz daha sertçe bir hamur yoğrulur. Dinlendirilip cevizden biraz daha büyükçe (10-12 adet) bezelere bölünür. Yufkaların iki tanesi, alt ve üst taban katı olarak, çiğ yufka halinde ayrılır. Tepsiye çiğ yufkalardan bir tanesi yayılır. Ara katlar için ise, diğer 10 yufka, teker teker, kısa süreli haşlanıp blanşe edilir. Yufkalar kalınca açılıp kaynar ve tuzlu suda 1-1,5 dakika haşlanmalıdır. Haşlanan yufkalar hemen soğuk suya alınıp şoklanır. (Isınan su arada bir değiştirilir ve mümkünse buzlu ya da çok soğuk su kullanılır. Süzülüp hafifçe sıkılan yufkaların fazla suyu alınır. Tüm yufkalar aynı işleme tabi tutulup, kat araları tereyağı-sıvıyağ karışımı ile yağlanarak, yağlanmış tepsiye kat kat döşenir. 5 kat döşendikten sonra, araya arzu edilen iç harç düzgünce yayılır. Kalan 5 yufkalar da haşlanıp kat kat döşenir. Üzerine ikinci çiğ yufka döşenir. Kalan yağ sıcak olarak gezdirilir. Ocak üstünde çevire çevire pişirilip altı kızartılan börek, uygun bir tepsi yardımıyla ters çevrilir. Diğer yüzü de nar gibi kızartılır. Dilimlenerek sıcak olarak servis edilir. Mümkünse böreği ocak üstünde pişirmeniz tavsiye edilir. Fırında pişirecekseniz, nar gibi kızaran böreğe hafif su serpeleyip bir müddet üzerini örtünüz. Ters çevirip alt üst ettikten sonra,-ters yüzü üst tarafa gelecek şekilde- ikram ediniz. (Böreğin altı, hem kıvam hem de sunum açısından daima daha hoş olur.)