3 Ocak 2009 Cumartesi

pirinçli içli köfte (sade kızartma/ pane/ sos eşliğinde)nam-ı diğer" yalancı içli köfte"

SADE KIZARTMA / PANE / ÖZEL SOSLAR EŞLİĞİNDE, PİRİNÇLİ İÇLİ KÖFTE


(ARA SICAK /ANA YEMEK)


Sade kızartarak ya da çeşitli metotlarla pane ederek ara sıcak, ordövr olarak ikram edebileceğiniz bu lezzetli köfteleri, sarımsaklı yoğurt ve/veya domatesli-kekikli vb. soslar eşliğinde sunarak, ana yemek formunda da sunabilirsiniz. Artmış pilavı da değerlendirmek için birebir, hem pratik hem de oldukça nefis bir, ” yalancı içli köfte “ reçetesi.. Dış hamuruna eklenen kaşar rendesi ve buna benzer ufak detaylar, bu köftenin lezzetine lezzet katmaktadır. Çok fazla maharet gerektirmeyen bu tarifi, hakiki içli köfte yapmasını bilmeyenler de kolaylıkla uygulayabilir..

****************
PİRİNÇLİ İÇLİ KÖFTE-NAM-I DİĞER " YALANCI İÇLİ KÖFTE"

(Sade kızartma / Pane veya özel Soslar eşliğinde)
MALZEMELER:
2 su bardağı pirinç (veya artmış pilav) (iç harç miktarına göre)
2 yumurta
1 tatlı kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı biber salçası (isteğe göre)
1 tatlı kaşığı domates salçası (isteğe göre
aldığı kadar un (hamuru tutacak miktarda)
1 çay bardağı kaşar rendesi (arzuya bağlı)

İç harcı:
Klasik cevizli içli köfte harcı veya arzu edilen başka bir iç malzeme:
(kıyma, ceviz, soğan, biber salçası, kimyon,karabiber, maydanoz,pulbiber, köri,tuz, vb.)

iÇ HARÇ ÖRNEKLERİ İÇİN:
İÇLİ KÖFTE VD. TARİFLER:ADANA SOFRASI:>>http://adanasofrasi.blogspot.com/
Arzuya göre:
Pane unu, galeta unu vb.
Sarımsaklı yoğurt
Kekikli-domatesli sos vb.


YAPILIŞI:
Artmış pilav veya taze olarak haşlanıp soğutulmuş pirinç, tuz, karabiber, arzuya göre çok az salça ve yumurta ile birlikte karıştırılır. Arzuya göre kaşar rendesi de eklenirse, çok daha lezzetli ve kıvamlı bir köfte elde edilir. Aldığı kadar un eklenip kulak memesi kıvamında (poğaça hamuru kıvamında bir hamur elde edene dek) özlü bir hamur yoğrulur. Bir tepsi içinde ovalayarak 15-20 dakika yoğrulan dış hamura çok fazla un eklememeye itina gösteriniz. Hamuru tutacak miktarda un eklenmelidir. Arzuya göre hamurun dışına da kimyon, köri ve salça katılabilir.
İç harç olarak klasik cevizli içli köfte harcı hazırlanabilir. Adana Sofrası’nda geçen sene yayımlamış olduğum içli köfte reçetelerinden birisi veya farklı bir iç harç da kullanılabilir. Özellikle bol cevizli, soğanlı, kıymalı, kimyon, biber salçalı, pulbiberli, karabiberli olarak kavrulan iç harcı ile çok nefis oluyor. İsteğe göre cajun baharatı veya dolmalık fıstık vb. da ekleyebilirsiniz ya da, hayal gücüne ve arzu edilen damak tadına göre farklı iç harçları da kullanabilirsiniz. Kişi sayısına ve dış hamur miktarına göre ölçülü olarak hazırlanıp soğutulan iç harç, ceviz büyüklüğünde bezeler halinde açılan hamurlara doldurulup kapatılır. Oval veya yuvarlak formatta şekillendirilir. Derince bir kaserol veya tencerede ya da tavada yüksek ateşte nar gibi kızartılır. Fazla yağı kâğıt havlu üzerinde alındıktan sonra sıcak olarak servis edilir.



***********
Servis ve sunum önerisi:


İsteğe göre köfteler, sade olarak kızartılıp veya mısır ununa bulanarak da kızartılabilir ya da (pane unu, yumurta, galeta unu vb. Ile) klasik pane yapılarak ara sıcak olarak ikram edebilirsiniz. Köftelerin üzerine sarımsaklı yoğurt gezdirebilir, domatesli kekikli vb. sos eşliğinde de sunarak ana yemek haline getirebilirsiniz.

apfelstrudel

  APFELSTRUDEL (ELMALI STRUDEL)