28 Aralık 2008 Pazar

portakallı pırasa

PORTAKALLI PIRASA

MALZEMELER:
1 kg pırasa
4 havuç
1 su bardağı taze sıkılmış portakal suyu
2 soğan
2 diş sarımsak

1 yemek kaşığı pirinç
½ çay bardağı zeytinyağı
tuz
1 tatlı kaşığı salça (isteğe göre)

Servis için:
1 limon
maydanoz yaprakları

YAPILIŞI:

Soğanlar yemeklik doğranıp verev ya da yuvarlak doğranmış havuçlarla beraber zeytinyağında sotelenir. Sarımsak da eklenip kavurmaya devam edilir. Verev doğranmış pırasalar eklenip portakal suyu ilave edilir. Önce yüksek ateşte, kaynama başladıktan sonra ise kısık ateşte, portakallı pırasa suyunu çekip kendi yağına kalana dek pişirilir. Pişmeye yakın pirinç eklenir. Pirinçler yumuşayınca tencerenin altı kapatılıp soğumaya bırakılır. Dinlenen pırasa soğuk olarak servis edilir. Özellikle ertesi gün yemeğin tadı daha da oturacağından, lezzeti artar. Bu yüzden diğer zeytinyağlı yemekler gibi, portakallı pırasanın da, piştiği tencere içinde soğutulmasına ve mümkünse ertesi gün ikram edilmesi tavsiye
edilir. İsteğe göre servis esnasında limon gezdirilir. Maydanoz yaprakları ve limon ile dekore edilip servise sunulur. Arzuya göre,, yemeğe çok az salça da ekleyebilirsiniz.

Hiç yorum yok: