28 Aralık 2008 Pazar

portakallı pırasa


MALZEMELER:
1 kg pırasa
4 havuç
1 su bardağı taze sıkılmış portakal suyu
2 soğan
2 diş sarımsak
1 yemek kaşığı pirinç
½ çay bardağı zeytinyağı
tuz


Servis için:
1 limon
maydanoz yaprakları

YAPILIŞI:

Soğanlar yemeklik doğranıp verev ya da yuvarlak doğranmış havuçlarla beraber zeytinyağında sotelenir. Sarımsak da eklenip kavurmaya devam edilir. Verev doğranmış pırasalar eklenip portakal suyu ilave edilir. Önce yüksek ateşte, kaynama başladıktan sonra ise kısık ateşte, portakallı pırasa suyunu çekip kendi yağına kalana dek pişirilir. Pişmeye yakın pirinç eklenir. Pirinçler yumuşayınca tencerenin altı kapatılıp soğumaya bırakılır. Dinlenen pırasa soğuk olarak servis edilir. Özellikle ertesi gün yemeğin tadı daha da oturacağından, lezzeti artar. Bu yüzden diğer zeytinyağlı yemekler gibi, portakallı pırasanın da, piştiği tencere içinde soğutulmasına ve mümkünse ertesi gün ikram edilmesi tavsiye edilir. Arzuya göre limon suyu gezdirilir. Maydanoz vb. ile dekore edilip ikrama sunulur. İsteğe göre çok az salça da ekleyebilirsiniz.