4 Temmuz 2008 Cuma

lor yapımı (tuzlu veya tuzsuz)

MALZEMELER:
Süt (veya yoğurt)
limon suyu
(tuz) (tuzlu lor için)

YAPILIŞI:
Lor peyniri, sütten de yoğurttan da hazırlanabilir. Tercihan süt kullanılması tavsiye edilir. Lor peyniri, sütten hazırlıyorum. (Esası böyledir.) Çökelek için ise genelde yoğurt kullanıyorum. Tuzlu veya tuzsuz lor yapmak tercihe ve kullanılacak tarife bağlıdır. Tatlı lor yapmak için süte veya yoğurda tuz eklemeden, sadece (biraz) limon suyu eklenir. Kaynamaya bırakılır. Süt veya yoğurt kaynamaya başladığı andan itibaren kesilir, lor ve peynir altı suyu olarak adlandırılan su ayrışır. Süzülerek bastırılır ve gerektiği yerlerde kullanılır. Tuzlu veya tatlı lor yapımında, süzülme işlemi esnasında, altta biriken, peynir alt suyu, vitamin ve mineral açısından çok zengin bir gıda olup; (bazı çorbalarda, ekmek yapımında, krem peynir yapımında vs. gibi ) mutfakta ayrıca değerlendirilebilir. Not: Yaklaşık 1 litre sütten 1 kâse dolusu lor çıkıyor.

Hiç yorum yok: