MALZEMELER:
1 litre süt
200 ml (1 kutu) çiğ süt kreması
3 su bardağı yoğurt
50 veya 100 gram tereyağı
1 yemek kaşığı limon suyu
1 yemek kaşığı sirke
250-300 gr böreklik peynir veya peynir kırıntıları
1 litre süt
200 ml (1 kutu) çiğ süt kreması
3 su bardağı yoğurt
50 veya 100 gram tereyağı
1 yemek kaşığı limon suyu
1 yemek kaşığı sirke
250-300 gr böreklik peynir veya peynir kırıntıları
YAPILIŞI:
Böreklik malzemenin tamamı, tencereye alınıp kaynatmaya bırakılır. Kaynayınca bir yemek kaşığı limon suyu eklenip hemen karıştırılır. İşlemin çok seri bir şekilde yapılması gerekmektedir. Orta ateşte yaklaşık olarak 15 dakika daha kaynattıktan sonra sirke de eklenir. Tekrar 15-10 dakika daha kaynatılıp ocağın altı kısılır. Arada bir karıştırarak, peynir malzemesi yarı yarıya azalana kadar hafif ateşte kaynatmaya devam edilir. Tencere ocaktan alınır. Soğumaya bırakılır. Peynir iyice soğuyunca, tel süzgecin içine temiz bir tülbent yayılır. Peynir malzemesi tülbentin içine dökülüp tülbentin kenar kısımları ortada toplanarak kıvrılır. (Bu şekilde peynirin düzgün bir kalıp halini alması amaçlanır.) Bir tabak kapatılır. Tabağın üzerine de bir ağırlık konulduktan sonra 4-5 saat daha, bu şekilde, buzdolabında bekletilir. Bu sürenin sonunda kapaklı cam veya plastik bir kaba aktarılan peynir, 3-4 gün veya bir hafta sonra yenecek kıvama ve lezzete ulaşacaktır.
Böreklik malzemenin tamamı, tencereye alınıp kaynatmaya bırakılır. Kaynayınca bir yemek kaşığı limon suyu eklenip hemen karıştırılır. İşlemin çok seri bir şekilde yapılması gerekmektedir. Orta ateşte yaklaşık olarak 15 dakika daha kaynattıktan sonra sirke de eklenir. Tekrar 15-10 dakika daha kaynatılıp ocağın altı kısılır. Arada bir karıştırarak, peynir malzemesi yarı yarıya azalana kadar hafif ateşte kaynatmaya devam edilir. Tencere ocaktan alınır. Soğumaya bırakılır. Peynir iyice soğuyunca, tel süzgecin içine temiz bir tülbent yayılır. Peynir malzemesi tülbentin içine dökülüp tülbentin kenar kısımları ortada toplanarak kıvrılır. (Bu şekilde peynirin düzgün bir kalıp halini alması amaçlanır.) Bir tabak kapatılır. Tabağın üzerine de bir ağırlık konulduktan sonra 4-5 saat daha, bu şekilde, buzdolabında bekletilir. Bu sürenin sonunda kapaklı cam veya plastik bir kaba aktarılan peynir, 3-4 gün veya bir hafta sonra yenecek kıvama ve lezzete ulaşacaktır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder