4 Temmuz 2008 Cuma

çökelek yapımı (tuzlu veya tuzsuz)

(TUZLU VEYA TUZSUZ ÇÖKELEK)
MALZEMELER:
Yoğurt
limon suyu
(tuz) (tuzlu çökelek için)

YAPILIŞI:
Yeteri kadar yoğurt, tuz ile birlikte kaynatılıp soğutulduktan sonra süzülmeye bırakılır. Yoğurt kaynamaya başladığı andan itibaren, çökelek ile (peynir alt suyu olarak tabir edilen) su birbirinden ayrışır. İyice süzülen çökelek, kullanıma hazırdır. Çökelek süzülürken, altta biriken, peynir altı suyu, vitamin ve mineral açısından çok zengin bir gıda olup mutfakta ayrıca değerlendirilebilir. Örneğin, bazı (özellikle yoğurtlu ve yoğurt terbiyeli) çorbalara, ekmek yapımında, krem peynir vs. yapımında, bazı salata soslarında vs.) gibi tariflerde kullanılabilen bu peynir altı suyu ile, o reçetelerde aynı zamanda farklı bir lezzet, kıvam ve sonuç da elde edilebilir.

Hiç yorum yok: