2 Temmuz 2008 Çarşamba

kışlık yaprak hazırlama metotları (asma yaprağı)

YÖNTEM 1:
TUZLU SALAMURA:
Gerektiği miktarda asma yaprağı leğene kat kat dizilir. Üzerine bol miktarda kaya tuzu serpilir. Tekrar kat kat yaprak dizilir. Kaya tuzu serpilir. Malzeme bitince, yaprakların üzerini geçecek miktarda kaynar su doldurulur. Soğuyana kadar bekletilir. Deste deste yaprak alınarak cam kavanozlara istif edilir. Üzerine tuzlu suyu doldurulur. Artan tuzlu su, zamanla eksilen suyun yerine doldurularak tamamlanır. Kavanozlar sıkıca kapatılıp serin yerde saklanır.
************************************************
YÖNTEM 2:
YAĞLI KÂĞIT VEYA GAZETE KÂĞIDI İLE :
Arzu edilen ebatta yağlı pişirme kâğıdı (fırın kâğıdı) serilir. (3 kat gazete kâğıdı da kullanılabilir ise de, yağlı kâğıt muhakka ki daha sağlıklıdır.) Üzerine arzu edildiği miktarda asma yaprakları, yıkanmadan, gelişigüzel ve üst üste yayılır. Saplarını kesinlikle koparmayın. Bol miktarda kaya tuzu serpilir. Tekrar 1 demet asma yaprağı 3 kat olarak, üst üste serilir. Tekrar bol miktarda kaya tuzu serpilir. Asma yaprakları, gazete kâğıdı ile birlikte büyük rulo halinde sarılır. İple bağlanıp buzdolabı poşetine konulur. Buzdolabının alt kısmında veya mutfak dolabında 1-2 ay bekletilir. Yaklaşık olarak 6 haftada tamamen sararıyor. Klasik şekilde haşlayarak sarmalarda kullanılır.
************************************************
YÖNTEM 3:
PET ŞİŞEDE VEYA CAM KAVANOZDA :
3-4 kat asma yaprağı üst üste konulur. Yapraklar kesinlikle yıkanmamalıdır ve sapları koparılmamalıdır. Sarma sarar gibi sarılıp pet şişeye veya cam kavanoza doldurulur. Ben genelde yaprakları tek tek bohça gibi katlayarak, şişeye dolduruyorum. Bu şekilde daha fazla yaprak doldurmak mümkün olmaktadır. Fakat yaprakların kullanım sıklığına göre 1 litrelik veya ½ litrelik cam kavanozları da tercih edilebilir. Tuz eklenmeden, şişelerin veya cam kavanozların kapakları sıkıca kapatılır. Yaklaşık 2-3 ay içinde yapraklar tamamen sararıyor. Pet şişeyi keserek asma yapraklarını kullanınız. Denizli ve İzmir yöresinde daha çok bu yöntem kullanılmaktadır. Özellikle Güney ve Ege yörelerinde çok eski bir metottur. Pratikliği açısından ben de uzun yıllardır bu metodu tercih ediyorum.

Hiç yorum yok:

apfelstrudel

  APFELSTRUDEL (ELMALI STRUDEL)