1 Temmuz 2008 Salı

DİYARBAKIR ÇÖREĞİ

Vakt-i zamanında, bayramlarda, PASKALYA ÇÖREĞİ yerine, yumurta yanında ikram edilen yöresel bir çörek olduğuna dair, yazılı bilgiye rastladım, bir çok kaynakta. En azndan, Diyarbakır ve yöresinde oldukça fazla sayıda Süryani/Hiristiyan toplulukların yaşadığı, bilinen bir gerçektir. Arzuya göre sadece rezene, çörekotu, susam ve mayana ile de yapılabilir. Susam, sade veya kavrulmuş olarak da çöreğe eklenebilir. İçindeki baharatlar nedeniyle, tadı paskalya çöreğini de hafif anımsatsa da, paskalya çöreği hem çok daha leziz hem de evrensel bir lezzet...

MALZEMELER:
1 su bardağı ılık süt
½ su bardağı zeytinyağı
125 gr tereyağı veya margarin
½ paket yaş maya veya 1 yemek kaşığı biraz mayası
1 yemek kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı tuz
1 yemek kaşığı susam (kavrulmuş veya sade)
1 yemek kaşığı karanfil
1 tatlı kaşığı tarçın
1 yemek kaşığı rezene
1 yemek kaşığı çörek otu
1 yemek kaşığı mayana
1 yemek kaşığı mahlep
aldığı kadar un

Üzerine sürmek için:
1 yumurta sarısı
50 gr susam

YAPILIŞI:
Ilık süt, maya, tuz, şeker ve çok az un karıştırılır. Boza kıvamında ön üre hazırlanıp kabarmaya bırakılır. Diğer sıvı malzemeler ve aldığı kadar un eklenip orta sertlikte mayalı bir hamur yoğrulur. Hacmi iki misli oluncaya kadar mayalanmaya bırakılır. Hamur, tekrar yoğrulup gazı çıkarılır. Fotoğraftaki gibi şekil verilir. Özellikle saç örgü veya burgu yapılmasına özen gösterilir. (Diyarbakır Çöreğinin özelliklerinden birisidir.) Üzerine yumurta sürülür. Susam serpilir. Tepsi mayası için bekletilip sıcak fırına verilir. Nar gibi kızarıncaya pişirilir. Sıcak veya soğuk olarak servise sunulur.

Hiç yorum yok: