8 Haziran 2008 Pazar

zeytinyağlı pırasa


MALZEMELER:

1 kg pırasa
6-7 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
1-2 soğan
4-5 diş sarımsak
2-3 havuç
4 yemek kaşığı pirinç
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı şeker
1 limonun suyu
yeterince su
1 tatlı kaşığı (karışık) salça (biber+domates)

Süslemek için:
dereotu, maydanoz, limon dilimleri

YAPILIŞI:

Zeytinyağında ince kıyılmış soğanlar ve ezilmiş sarımsak pembeleşene kadar sote edilir. Sebzeler yıkanıp arzu edilen formatta kesilerek hazırlanır. İnce halka veya jülyen doğranmış havuç, verev halka doğranmış pırasa, soğan ve sarımsağa eklenir. Bir müddet daha, arada bir tencereyi silkeleyerek (ve pırasaların dağılmasına meydan vermeden) sotelemeye devam edilir. Tuz, tüm zeytinyağlılarda olduğu gibi, tat vermesi amacıyla, şeker, ayrıca limon suyu da eklenir. Birkaç kez daha alt üst edilir. Pirinç serpilip yeteri kadar (hizasına kadar) su eklenerek hafif ateşte pişmeye bırakılır. (Düdüklü tencerede 1 su bardağı ekleyerek 10-15 dakika, normal tencerede ise biraz daha fazla su ile, 25-30 dakika, sebzeler yumuşayana ve yemek kendi yağına kalana kadar pişirilir.) Soğuyana kadar dinlendirildikten sonra servis tabağına alınıp arzuya göre süslenerek, soğuk olarak servise sunulur. (Not: Zeytinyağlı pırasanın hafif renkli olması arzu ediliyorsa, az miktarda (biber+domates) karışık salça kullanılabilir
.

Hiç yorum yok:

apfelstrudel

  APFELSTRUDEL (ELMALI STRUDEL)