8 Haziran 2008 Pazar

SARIYER BÖREĞİ

MALZEMELER:
50 gr margarin (hamurun içine)
200 gr margarin (ara katlar için)
1 yemek kaşığı sirke
2 adet yumurta sarısı
1 çay bardağı zeytinyağı (hamuru açmak için)
1 tatlı kaşığı tuz
4 su bardağı un (aldığı kadar)
yeterince su (yaklaşık 3/4 su bardağı)


İç harcı için:
250 gr beyaz peynir
½ demet maydanoz
2 adet yumurta akı

üzerine sürmek için:
1 yumurta sarısı

YAPILIŞI:
İç harcı için: beyaz peynir ,ince kıyılmış maydanoz ve yumurta akı karıştırılır. Hamur için: Un, 50 gr (yumuşak kıvamlı ) margarin, sirke, tuz ve 2 yumurta sarısı ile, arada sırada (yaklaşık ¾ su bardağı ) su ekleyerek orta sertlikte ve özlü bir hamur yoğrulup dinlenmeye bırakılır. Hamur, 3 cm uzunluğunda 20 adet bezeye bölünür. Her beze 3 mm çapında yuvarlak olarak açılır.
Kalan yağ eritilir. Fırça yardımıyla hamurların üzerlerine sürülür. Her hamur bohça gibi kapatılırken, aralarına yağ sürülür. En üst kata yağ sürülmez.Bezeler tekrar 10-15 dakika dinlendirilir.
Dinlenen bezeler ikinci kez açılır, aynı şekilde yağlanıp yine bohça gibi katlanır. Hamurun açılacağı mermer tezgâh zeytinyağı ile hafifçe yağlandıktan sonra, hamurlar üçüncü kez yağlanmış zeminde açılır. Elle esnetilerek çekiştirilip çok ince yufka haline getirilir. Hamurların bir kenarına peynirli içten birer kaşık konulur. İki kenarı peynirin üzerine kapatıldıktan sonra iki parmak genişliğinde, 10 cm uzunluğunda yastık şeklinde sarılır. Yağlanmış bir tepsiye dizilen böreklerin üzerine yumurta sarısı sürülüp orta ısılı fırında 35- 40 dakika pişirilir. Sıcak olarak servis esilir.

Hiç yorum yok:

apfelstrudel

  APFELSTRUDEL (ELMALI STRUDEL)