Bu tarife ilişkin fotoğraf, siteye kısa sürede eklenecektir.
Yunanistan Kurabiyesi olarak da ün yapmış, meşhur Kavala Kurabiyesi....Orijinal tarif elbette ki biraz daha farklı ve belli başlı püf noktaları, lezzeti ve kıvamı farklılaştıran nüanslar var....Aslına bakılırsa, Trakya'da çok yaygın olan ve özellikle Tekirdağ ve yöresine ait olarak bilinen ŞEKER BÖREĞİ ile de benzerlikleri dikkate değer....İçinde badem bulunmayan Şeker Böreği ise, klasik UN KURABİYESİ havası taşısa da, şekil ve kıtırlık derecesindeki kıvamı çok daha farklı....Edirne Kurabiyesi ve bu kurabiyelere benzer kurabiyelerimiz de dikkate alınacak olursa, Türkiye ile Yunanistan arasında çok ciddi bir mutfak kültürü etkileşimi bulunduğu bir gerçektir. Kesin olan şudur ki, yayımlamış olduğum bu reçete, hakiki Kavala Kurabiyesi'ni aratmayacak derecede leziz bir kurabiyedir. Orijinali elbette ki sır.....
*********
MALZEMELER:
250 gr tereyağı (oda sıcaklığında)
1 çay bardağı sıvıyağ
1 yumurta
1 kahve fincanı pudra şekeri
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
1 fiske tuz
1 su bardağı un (kavrulmuş)
aldığı kadar un (3,5-4 su bardağı)
1 su bardağı badem (bıçakla iri parçalara kesilmiş)
YAPILIŞI:
Un bir tavaya konulur ve hiçbir şey eklemeden kavrulur, ta ki iyice kavrulup rengi dönene kadar. Un sadece kokusu gidene dek kavrulmalıdır. Unun rengi çok fazla koyulaşmamalıdır.) Kavrulan unun altı kapatılıp bir kenarda soğumaya bırakılır. Soğuyan kavrulmuş un, diğer malzemeler de eklenerek kulak memesi kıvamına gelinceye kadar yoğrulur. (Badem içi iri parçalara bölünmüş ve un gibi, aynı şekilde ayrı bir yerde kavrulduktan sonra malzemelere eklenecektir.) Un kontrolü olarak ve azar azar eklenir. Hamurun kıvamı kulak memesi yumuşaklığından biraz daha sertçe olmalıdır. Orijinalindeki gibi kalıpla veya hilal şeklinde veya yuvarlak şekiller verilerek hafif yağlı fırın tepsisine dizilir. 160-170 derecelik fırında 20-25 dakika, beyaz kalacak şekilde ve fazla pembeleşmesine meydan vermeden pişirilir. Soğuduktan sonra, kurabiyelerin üzerlerine pudra şekeri serpilir. (Ağızda dağılan bir kurabiye elde etmek için, kurabiyeyi 10 dakika pişirdikten sonra fırın ısısı 140-150 dereceye düşürülerek, pişirme işlemine devam edilir.)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder