25 Haziran 2008 Çarşamba

domatesli fırın kebap

Meşhur İSLİM KEBABI, BOSTAN KEBABI ve DOMATES DOLMASI gibi tariflerden esinlenerek yaptığım leziz bir fırın kebabı......

MALZEMELER:
1 kg domates (küçük boy)
2 soğan (ince kıyılmış)
350 gr yağsız kıyma
8-10 diş sarımsak (ezilmiş)
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı pulbiber
1 tatlı kaşığı nane
1 tatlı kaşığı kekik
1 tatlı kaşığı kimyon

Garnitürü için:
2 domates
4 sivri biber

Sosu için:
4-5 diş sarımsak
4 yemek kaşığı zeytinyağı
1 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı biber salçası
1 çay bardağı su

YAPILIŞI:
Küçük domatesler yıkanıp üzerinden (dip kısmını tamamen ayırmadan) kapak kesilir. İçleri oyulur. Boşaltılan domates içleri bir tarafa ayrılır. İç harç için; bir kâsede yağsız kıyma, ince kıyılmış soğan rendesi, tuz, karabiber, pulbiber, bol miktarda ezilmiş sarımsak, nane, kimyon, kekik karıştırılıp yoğrulur. Bu kıymalı iç harç, boşaltılmış olan domateslere doldurulur. Kapağı kapatılan domatesler borcama dizilir. Üzerlerine halka domates ve jülyen dilimlenmiş sivri biber döşenir. İslim kebabında olduğu gibi kürdanla tutturulur. Bir kenara ayrılan domates içi robotta kıyılır. Salça, ezilmiş sarımsak, zeytinyağı, tuz ve arzu edilen baharat eklenip püre edilerek sos hazırlanır. Sos, koyu kıvamlı olmalıdır. Yaklaşık bir kâse miktarınca sos, kebapların üzerine gezdirilir. Önceden ısıtılmış sıcak fırında, kebaplar pişene kadar ve domatesler hafif kızarana dek fırınlanır.

Hiç yorum yok: