24 Haziran 2008 Salı

aroma çilek konservesi

MALZEMELER: 1 kg aroma çilek 500 gr şeker (ortalama) YAPILIŞI: En iyi çilek konservesi etli, pembe ve kırmızı renkte olan kokulu aroma çileklerden yapılır. Çilekler öncelikle, büyükçe bir kap içerisinde, daldırma metodu ile, tamamen duru su çıkana kadar yıkanır. Yaprakları ayıklandıktan sonra 1 kilo çileğe 400-500 gr şeker hesabı ile, çileğin üzerini örtecek şekilde, yatırılır. (bir kat çilek- bir kat şeker) Çilek bir gece şekerde bekletilir. Sabah, sulanan ve kendi suyunu bırakan çilek konserve edilmeden önce, -şeker erimemişse, şekeri eriyene dek ocakta kaynatılır. Şeker zaten erimişse, bu işleme gerek yoktur. (Çileklerin kaynamamasına dikkat edilmelidir.) Çilekler steril kavanozlara doldurulur, üzerlerine de kavanozun ağzında iki buçuk santimlik (yaklaşık bir parmaklık) bir boşluk kalıncaya kadar kendi şurubundan doldurulur. Kavanozlardaki hava çıkarılır. Steril kapaklar örtülüp sıcak su banyosunda (sebze konservelerinde uygulanan temel tekniğe göre) pastörize edilir. Soğuk şurup doldurulmuşsa 20 dakika, kaynar şurup kullanılmışsa 15 dakika pastörizasyon yeterlidir. Dikkatli işlem yapıldığı takdirde vakumlama ve pastörizasyon başarılı olacaktır. Ters çevrilerek mutfak tezgâhı üzerine alınan kavanozlar, bir gece o şekilde bırakılır. Ertesi sabah gerekli kontrolleri yapılır. Kapaklarda herhangi bir sızıntı yoksa ve en önemlisi de, kapaklar içe doğru çökükse, (kapaklar tutmuşsa) hijyenik bir pastörizasyon gerçekleşmiştir. Etiketlenen kavanozlar mutfak kilerine kaldırılır.
********
Konserve şurupları üç çeşittir:
1) hafif şurup 2 ) orta şurup 3 )koyu şurup hafif şurup: 1 ölçü şeker +1 ölçü su (çilek gibi çok sulanan meyveler) orta şurup: 1 ölçü şeker +2 ölçü su (şeftali vb.)
koyu şurup:1 ölçü şeker +3 ölçü şu (erik vb.).. Şurup hazırlanırken önce belli ölçüde alınan su ısıtılır. Su kaynama derecesine gelince şekeri katılır, karıştırılarak eritilir ve beş dakika kaynatılır. Kaynama sırasında şekerin, suyun üzerinde biriken köpüğü alınır ve şerbet tülbentten geçirilerek süzülür. Elde edilen şurup sıcak iken kullanılır. Şurubun hazırlanmasında şeker yerine bal veya vakumda pişirilmiş beyaz üzüm pekmezi de kullanılabilir. Şekerle bal veya pekmez karıştırarak da şurup yapılabilir. Böyle yapıldığında ya şeker, bal veya pekmezle eşit ölçüde karıştırılır. veya 1/3 oranında bal veya pekmeze 2/3 oranında şeker karıştırarak şurup yapılır. Şurup miktarı meyvelerin kavanoza istiflenme durumuna göre değişir. İyi istiflenmiş kavanozlara daha az şurup girer. Genellikle bir kavanoza 200 - 300 santimetre küp şurup konabilir. Çeşitli meyve cinslerine göre kullanılacak şurup ve şeker miktarı, o meyvenin, ekşilik, sertlik oranına ve istenilen damak tadına göre değişir.)

Hiç yorum yok:

apfelstrudel

  APFELSTRUDEL (ELMALI STRUDEL)