7 Şubat 2008 Perşembe

YAĞLI KORNİŞON TURŞUSU

(FARKLI USÛL)
MALZEMELER:
2 kg turşuluk salatalık (kornişon cinsi)
2 çay bardağı üzüm sirkesi
1 litre sıvıyağ
kaya tuzu: (beher litreye 1 tepeleme çorba kaşığı hesabı ile)
8-10 nohut
1 limon
2 küp şeker ya da 1 tatlı kaşığı şeker
1 tutam maydanoz
1 tutam kereviz yaprağı
1 baş sarımsak
kişniş vb. çeşniler (arzuya bağlı)


YAPILIŞI :
Kornişonlar yıkanıp, (turşunun çabuk olması için) birkaç yerinden delinir. Arzuya göre ya çiğ olarak ya da hafif (diri kalacak biçimde,5-10 dakika) haşlanarak hazırlanır. Kornişonlar, limon dilimleri, kereviz yaprağı, karışık olarak cam kavanoza yerleştirilirken, (turşunun çabuk olması için) yıkanmış nohutlar da serpiştirilir. Sarımsak dişleri de aralara serpiştirilir.Maydanoz ilâve edilir.İçinde kaya tuzu eritilmek sureti ile, ölçülü salamura suyu hazırlanır. (Salamuranın tuz tadı oldukça belirgin olacak şekilde olmalıdır.) Üzüm sirkesi ve sıvı yağ da eklenir. (Temiz bir taş. Mermer parçası veyahut su dolu bir kavanoz yardımı ile turşunun üzerinde ağırlık oluşturulur. (Salamura suyu, turşu malzemesinin üzerinde olmalıdır.) Cam kavanozun kapağı kapatılarak turşunun sararması/ olması (yaklaşık 10-15 gün) beklenir.(Hafif haşlanmış olan turşu, çiğ çeşidine nazaran,daha çabuk olur.)