11 Şubat 2008 Pazartesi

TERBİYELİ İŞKEMBE ÇORBASI

MALZEMELER:
1 kg dana işkembesi (temizlenmiş, küp küp kesilmiş)
1 soğan
2 yemek kaşığı un
½ çay bardağı elma sirkesi
2 baş sarımsak
tane karabiber (istenen miktarda)
2 yemek kaşığı tereyağı

Terbiyesi:
1 limon suyu
1 yumurta

Üzerine:
kırmızıbiber
4 yemek kaşığı tereyağı

Servis için:
1 su bardağı elma sirkesi
1- 2 baş sarımsak
kekik
pulbiber

Garnitür:
biraz simit ekmek
kaşar rendesi
sarımsak
biraz kıyılmış maydanoz


YAPILIŞI:
Temizlenmiş dana işkembesi küp küp doğranır. ( Dana işkembesi temizlenmemiş ise, 10-15 kez suyu değiştirilerek yıkanır ve bir taşım kaynatılıp suyu dökülür. Daha sonra aynı şekilde küp küp doğranarak kullanılır.) Düdüklü tencereye konan işkembe, üzerini 2-3 parmak geçecek miktarda su, gelişigüzel doğranmış soğan ile birlikte ocağa konup en az 30-40 dakika(işkembeler yumuşayana kadar) pişirilir. Çorbanın kıvamını ayarlamak için, ayrı bir tencerede un kavrulur, çorbanın suyundan biraz eklenerek yedirilir. Tuz ve irice dövülmüş karabiber ile tatlandırılır. Terbiyesi için, yumurta ve limon suyu ve elma sirkesi karıştırılır. İşkembe çorbası, terbiye ile lezzetlendirildikten sonra servise hazırlanır. Sarımsaklar biraz tuz ile havanda dövülür. Sirke ile karıştırılır. Servis kâsesine konulur. Kekik ve pul biber de, ayrı ayrı, minik servis kaplarına konulur. Ayrıca; simit ekmek üzerine sarımsak püresi sürülüp, ince kıyılmış maydanoz ve kaşar rendesi serpilerek gratine edilir. Sofrada herkes oturduktan sonra, işkembe çorbası sıcak halde, sarımsaklı sirke, baharatlar ve gratine edilmiş kaşarlı ekmekcikler eşliğinde, kaynar halde servise sunulur. Arzuya göre; işkembenin üzerine kırmızı biberli tereyağı da yakılabilir.)

Hiç yorum yok:

apfelstrudel

  APFELSTRUDEL (ELMALI STRUDEL)