5 Şubat 2008 Salı

tatlı ekşi soslu tavuk (çin usûlü)








*******
Bu Çin yemeğinde tercihan Wok kullanılması tavsiye edilir. Zira özel şekli, yapısı ve de tabanı nedeniyle; özellikle Çin usulü yemeklerde, gerek etlerin ve gerekse sebzelerin çok yüksek bir ısıda ve hızlı bir şekilde (yanmadan) sote edilmesine/kavrulmasına imkân vermesi sebebiyle; sağlıklı ve de lezzetli yemekler pişirmek için ideal bir seçimdir. Kaliteli ve leziz bir mönü organize etmek için yemeğin malzemeleri ve itinalı bir şekilde hazırlanması kadar, yemeğin sofraya servis aşamasına gelene dek kullanılan mutfak ekipmanlarının da son derece önemli olduğu, bir gerçektir. Wok (vok) alternatifini ve lezzetteki farkını uzun yıllar önce keşfettiğimden beri, hem Çin ve diğer Uzakdoğu yemeklerimde hem de Elma Patates vs., sote usûlü bir çok yemeğimde mutlaka Wok kullanırım….

MALZEMELER:

500 gr tavuk göğüs bonfile

Marinasyon hamuru için:
10 yemek kaşığı nişastası
10 yemek kaşığı un
1 paket kabartma tozu
2 yumurta
1 çay bardağı su

Kızartmak için:
Sıvı yağ

TATLI-EKŞİ SOS için:
2/3 çay bardağı elma sirkesi
2/3 çay bardağı soya sosu
1 yemek kaşığı domates püresi
1 yemek kaşığı şeker
2/3 çay bardağı portakal suyu
1 yemek kaşığı mısır nişastası

Sebzeler: (arzu edilen farklı sebzeler de kullanılabilir.)
1 havuç (dilimlenmiş ya da jülyen doğranmış)
1 soğan (8’e bölünmüş)
½ ananas (dörde bölünmüş,kavun gibi dilimlenmiş)
1/2 kırmızı dolmalık biber (iri doğranmış)
1/2 sarı dolmalık biber (iri doğranmış)
1–2 yemek kaşığı sıvı yağ

YAPILIŞI:
Marinasyon hamurunu hazırlamak için: Mısır nişastası, un, kabartma tozu, yumurta ve su pürüzsüz bir hale gelinceye kadar karıştırılır. Boza kıvamında bir sos elde edilir. (Kıvamı koyu olursa biraz daha su eklenebilir.)

Tatlı Eksi Sos için: Küçük bir kâsede, sirke, soya sosu, domates püresi, şeker ve portakal suyu karıştırılır. Bir çay bardağının içinde nişasta bir yemek kaşığı su ile karıştırarak eritilir. Nişasta, bu sos karışımına eklenip karıştırılır. (İstenirse, tatlı-ekşi sos, kavurma usûlü ile de hazırlanabilir.)

Tavuklar kuşbaşı şekilde doğranır. Kuşbaşı tavuk bu hamura bulanarak biraz marine edilir. Yarım saat ya da 1 saat sonra tavuklar marinadan çıkarılır. Wok ya da büyükçe ve derince bir tavada yağ ısıtılır. Tavuklar bu kızgın yağda arkalı önlü kızartılır. (Arzuya göre; tavuklar direkt, (marine etmeden) önce çırpılmış yumurtaya, daha sonra mısır nişastasına bulanarak da kızartılabilir. İsteğe göre inceltilmiş fileto tüm olarak da kızartıldıktan sonra küp küp ya da arzu edilen formatta doğranabilir.) Tavuklar ayrı bir kaba aktarılır. Aynı yağda; tüm sebzeler sırası ile sotelenir. Önce jülyen ya da iri küp halindeki havuçlar, sekize bölünmüş soğan ve renkli biberler kavrulur. Sebzeler çok harlı ateşte ve kısa süreli pişmelidir ve de hafifçe diri kalmalıdır. Ananaslar da dörde bölünüp kavun dilimi gibi ince dilimlere ayrılır veya arzuya göre küp küp de doğranabilir. Kavrulan sebzelere ananas da eklenerek bir müddet daha (yaklaşık 3-5 dakika daha) kavrulur. Tatlı-ekşi sos eklenir ve 2-3 dakika daha, kaynatmadan, karıştırarak pişirilir. Son olarak tavuklar da eklenip 3–5 dakika daha, tavuklar ısınana kadar karıştırılarak pişirilir.

apfelstrudel

  APFELSTRUDEL (ELMALI STRUDEL)