1 Şubat 2008 Cuma

istanbul kısırı

Güney yörelerimizdeki orijinal kısır ve özellikle de çiğ köfte gibi yoğrulan kısır kadar olmasa da, baharatı ve malzemesi ("avcarı") az, hafif, hakiki kısırı yine de aratmayacak lezette farklı bir kısır yorumu…

MALZEMELER:
2 su bardağı simit (ince köftelik bulgur)
1 demet taze soğan
2 soğan
1 demet maydanoz
4 diş sarımsak
1 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı biber salçası
2 domates
2 su bardağı sıcak su
tuz
nane
pul biber
kimyon
karabiber
limon suyu
1 çay bardağı zeytinyağı
½ çay bardağı nar ekşisi (arzuya bağlı)

YAPILIŞI:
Köftelik ince bulgur bir tespi içine alınır ve üzerine kaynar su eklenerek üstü kapatılır ve bulgurun kabarması için yarım saat bekletilir. Bu arada taze yeşillikler ince ince kıyılarak hazırlanır. Soğan ve sarımsak da incecik kıyılır ve ayrı bir kapta bekletilir. Domates soyulup küçük küpler halinde doğranır. Bulgur kabarıp yumuşayınca sırası ile malzemeler eklenerek yoğrulmaya başlanır. Soğan ilk önce eklenir. Biraz yoğrulduktan sonra salçala, baharatlar, taze soğan ve maydanoz ve en son olarak domates katılarak iyice yoğrulur. Son olarak nar ekşisi, limon suyu ve zeytinyağı eklenip yoğrulmaya devam edilir. Tuzu ve baharat oranı isteğe göre kontrol edildikten sonra; arzu edilen garnitürlerle ve karışık salata ile birlikte servis edilir.

apfelstrudel

  APFELSTRUDEL (ELMALI STRUDEL)