10 Şubat 2008 Pazar

BÖRÜLCE SALATASI (KURU)

MALZEMELER:
500 gr kuru börülce
3-4 kırmızı biber (közlenmiş)
1 domates
1 demet maydanoz
1 demet taze soğan
1 demet dereotu
2 soğan

Sosu için:
4 diş sarımsak
1 tatlı kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı kimyon
1 tatlı kaşığı isot
1 yemek kaşığı sumak
1 tatlı kaşığı hardal (sosu) ya da toz hardal
½ çay bardağı sızma zeytinyağı
½ çay bardağı limon suyu
½ çay bardağı nar ekşisi (arzuya göre)

Süslemek için:
limon dilimleri
maydanoz yaprakları

YAPILIŞI.
Kuru börülceler akşamdan ıslatılır. Ertesi gün iyice yıkanıp üzerini biraz geçecek kadar su ile eklenip yumuşayana kadar haşlanır. Süzülür. Maydanoz, taze soğan ve dereotu ince ince kıyılır. Kuru soğan da piyazlık doğranır. Domates soyulup küp küp ya da arzu edildiği biçimde doğranır. Közlenmiş kırmızı biber ince uzun şeritlere ya da jülyen doğranır. Kırmızı biberin bir kısmı salatanın süsü için ayrılır.

Salatanın sosu için: sarımsaklar soyulup ezilir; sızma zeytinyağı, limon suyu, karabiber, kimyon, sumak, isot, hardal (sos veya 1 tatlı kaşığı toz hardal) ve arzuya göre nar ekşisi de eklenerek karıştırılır. Tuz ile de tatlandırılır. (Arzu edilen damak tadına göre baharat çeşitleri ve miktarları değiştirilebilir.) Sos, iyice çırpıldıktan sonra, aromasının yoğunlaşması için biraz dinlendirilir. Servisten yarım saat önce; salata ile sos buluşturulup iyice harmanlanır. Servis tabağına alınan salatanın üzeri, ince şerit köz kırmızı biberlerle bezenip; arzuya göre limon dilimleri, maydanoz yaprakları vb. şekillerde süslenip ılık veya soğuk olarak ikram edilir.