MALZEMELER:
1 su bardağı ince uzun pirinç (basmati ya da jasmine)
1,5 litre su
1,5 su bardağı şeker (arzuya göre miktar değişebilir)
1 tatlı kaşığı safran
½ tatlı kaşığı zerdeçal
½ su bardağı gülsuyu
3 yemek kaşığı patates nişastası veya buğday nişastası
1 toplu iğne başı kadar beyaz misk
1 su bardağı ince uzun pirinç (basmati ya da jasmine)
1,5 litre su
1,5 su bardağı şeker (arzuya göre miktar değişebilir)
1 tatlı kaşığı safran
½ tatlı kaşığı zerdeçal
½ su bardağı gülsuyu
3 yemek kaşığı patates nişastası veya buğday nişastası
1 toplu iğne başı kadar beyaz misk
süslemek için:
nar tanesi
fındık, fıstık ya da file badem
kuş üzümü veya toz Antep fıstığı
YAPILIŞI:
YAPILIŞI:
Pirinçler, yumuşayana kadar suda haşlanır. Safran ve zerdeçal, gülsuyu ile önceden ıslatılır. Nişasta, yeteri kadar suda ezilir. Pirinçler iyice yumuşayınca, şeker de katılarak birkaç dakika daha pişirmeye devam edilir. Suda ezilmiş nişasta ve safranlı zerdeçallı gülsuyu , bir yandan sürekli karıştırarak, yavaş yavaş eklenir. Zerde piştiğinde ve kıvama geldiğinde, toplu iğne kadar beyaz misk eklenir. Zerde son bir kez karıştırılır ve servis kâselerine boşaltılır. İsteğe göre file badem, kuşüzümü veya toz Antep fıstığı ile süslenir.
Not:
Beyaz misk, Asya’nın yüksek dağlarında yaşayana bir tür erkek ceylanın karın derisi altındaki bir bezden çıkarılan müthiş güzel kokulu (hayvansal) bir maddedir. Günümüzde mutfaktan ziyade, kozmetikte çok kullanıldığı için zor bulunan pahalı bir maddedir.
(Tarifin kaynağı: Bu tarif, "Hacı Abdullah", "Rustic" ve, "Marianna Yerasimos'un "500 yıllık Osmanlı Mutfağı" adlı eserden faydalanılarak uyarlanmıştır.)