MALZEMELER:
2 su bardağı şeker
6 su bardağı su
1 kavanoz vişne kompostosu/500 gr vişne konserve
yarım limon suyu
1 paket etimek
8 yemek kaşığı tereyağı
(çay kaşığı ucu ile kırmızı gıda boyası) (opsiyonel)
süslemek için:
antep fıstığı,
file badem vs.
servis için:
lüle kaymak
YAPILIŞI:
Şeker ve su, limon suyu, tencerede karıştırarak 10 dakika kaynatılır. İçine vişneler de eklenir ve 10-15 dakika daha pişirilir. Etimek dilimleri dikdörtgen bir borcama dizilir. (Aynı miktarda tost ekmeği dilimleri veya bayat ekmek dilimleri de kullanılabilir. Bu durumda; bayat ekmekler veya tost ekmekleri tepsiye yerleştirilir ve her iki taraflı olarak, altın sarısı renk alana kadar, tereyağında kızartılır. Arzu edilirse; kruton hazırlandığı şekilde de- tepsi içinde fırınlanarak- da hazırlanabilir. Daha sonra aynı şekilde borcama döşenir.)
Borcama döşenen ekmeklerin üzerine kepçe ile sıcak vişne şurubu gezdirilir. Vişne taneleri serpiştirilir. Borcamın üzeri kapatılıp 10 dakika bekletilir. Ekmekler vişne şurubunu çekince, isteğe göre Antep fıstığı, file badem vs. ile süslenerek, kaymak eşliğinde ılık olarak servis edilir. Arzu edilirse, bekletilip soğuk olarak da servise sunulabilir.
Borcama döşenen ekmeklerin üzerine kepçe ile sıcak vişne şurubu gezdirilir. Vişne taneleri serpiştirilir. Borcamın üzeri kapatılıp 10 dakika bekletilir. Ekmekler vişne şurubunu çekince, isteğe göre Antep fıstığı, file badem vs. ile süslenerek, kaymak eşliğinde ılık olarak servis edilir. Arzu edilirse, bekletilip soğuk olarak da servise sunulabilir.
Not : Bu tatlı, bayat ekmekleri değerlendirmek için de iyi bir yöntemdir.