7 Ocak 2008 Pazartesi

hasanpaşa köftesi

(OSMANLI MUTFAĞI)
Osmanlı Saray Mutfağı'ndan uyarlanan lezzetli, sunumu da oldukça şık bir tarif....Tuğrul Şavkay'ın "Osmanlı Mutfağı" kitabından....

MALZEMELER:
Köftesi için:
500 gr kıyma (az yağlı)
1 küçük soğan
1 tatlı kasığı tuz
1 tatlı kasığı karabiber
1 çay bardağı galeta unu
1 yumurta

Patates püresi için:

4-5 patates (haşlanmış)
250 gr kasar peyniri
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı karabiber
1 yumurta
100 gr tereyağı

Sosu için:
1 diş sarımsak
2 tatlı kasığı pulbiber
1 çay bardağı sıvıyağ


YAPILIŞI:
Köftesi için; soğan rendelenip karabiber, tuz, baharat, yumurta ve galeta unu eklenerek yoğrulur ve buzdolabında 1 saat dinlendirilir. Patatesler kabukları ile birlikte haşlanıp soyulur. Sıcakken püre gibi ezilir. Rendelenmiş kaşar peyniri, yumurta, tuz ve yağ eklenir. Hafif ılınınca elle yoğrulup aynı şekilde dinlendirilir. 1 saat dolapta dinlendirilir. Köfte harcından, limon iriliğinde yuvarlaklar halinde alınıp ortası çukurlaştırılır. Kenarları düzgün, ortası (içi) boş kâse şekli verilir. Hafif yağlanmış tepsiye dizilip önceden ısıtılmış sıcak (yaklaşık 190- 200 derecedeki) fırında 10-15 dakika (hafif kızarmaya başlayana kadar) pişirilir. Patates püresi krema torbasına doldurulur ve yarı yarıya pişmiş olan köfte çanaklarının içine (şekilli olarak) sıkılır. Sos malzemesi ile sos hazırlanır. Bir kısmı püreli köftelerin üzerlerine gezdirilir. Köfteler iyice pişene ve püre de hafi kızarana kadar 10-15 dakika daha pişirilir. Arzuya göre, üzerine biraz kaşar peyniri rendesi serpip tekrar (kaşarlar eriyene kadar) fırında tutulabilir. İsteğe göre, yanında salçalı sosu ile birlikte, sıcak olarak servis yapılır.

Hiç yorum yok:

apfelstrudel

  APFELSTRUDEL (ELMALI STRUDEL)