9 Ocak 2008 Çarşamba

VİNAİGRETTE SOS


Özellikle yeşil salatalara çok yakışan lezzetli bir sostur. Latinca’da sirke anlamına gelen “vinegar” kelimesinden türetilerek isimlendirilmiş olan bu sosun ana malzemesi sirke ve sıvı yağ olup; sosu zenginleştirmek için çeşitli baharatlar eklenir. Klasik vinaigrette sos, baharda çıkan çeşitli otlar ve hardal ilâvesiyle yapılır. Genellikle yeşillik ağırlıklı salatalarda ,sebze ve söğüş et ile birlikte servise sunulur.Ayrıca da ; temel tarif bu olmakla birlikte, bu sosun bir çok (karamelli, zencefilli, vb.) versiyonları da vardır. Her çeşit vinaigrette sosun menüdeki kullanım yerleri farklıdır.

MALZEMELER:
150 gr arpacık soğanı
1 demet maydanoz
1 demet taze soğan
4 yemek kaşığı beyaz üzüm sirkesi
150 ml sıvı yağ
1 tatlı kaşığı tarhun otu
tuz
karabiber

YAPILIŞI:
Hazırlanan tüm sos malzemeleri karıştırılır. Aromasını vermesi için en az yarım saat bekletilir. Kullanmadan önce çalkalanması tavsiye edilir. Sos eklenen salata veya sebze, et, bekletmeden servise sunulur. (Genellikle bu tarifi ya da Tuğrul Şavkay'a ait (hardallı) Vinaigrette Sos tarifini kullanırım. İlgili tarif de ayrıca yayımlanacaktır.)

apfelstrudel

  APFELSTRUDEL (ELMALI STRUDEL)