14 Ocak 2008 Pazartesi

TERBİYELİ FINDIK DOLMASI

Karadeniz Yöresi'ne (Zonguldak'a) ait bu tarifin adı, orijinal reçetenin aslında fındık ağacının yaprakları ile yapılıyor olmasından kaynaklanmaktadır. Küçük boy salamura yaprakları kullanılması tavsiye edilir. Diğer özelliği, terbiyeli özel sosudur.


MALZEMELER:
300 gr salamura yaprak (küçük boy)
250 gr kıyma
1 su bardağı köftelik bulgur
5 yemek kaşığı sıvı yağ
4 soğan
1 tatlı kaşığı nane
1 tatlı kaşığı karabiber
1 tatlı pul biber
2-3 diş sarımsak

Terbiyesi için:
2 su bardağı yoğurt
1 yumurta sarısı
1 yemek kaşığı un


YAPILIŞI:
Yapraklar sararana kadar haşlanır. Kıyma, bulgur, rende soğan, tuz ve baharatlar ile iç harç hazırlanıp karıştırılır ve yoğrulur.Yapraklar gerekirse 2 veya 3 parçaya bölünür. (Dolmalar oldukça ufak olmalıdır.) Yapraklara iç harç konulup küçük boyutlu yaprak şeklinde sarılır. Yaprakların sarılması bitince tencereye dizilir ve üzerine yeteri kadar sıvı yağ, tuz ve hizasına kadar da su konulur. Ağır ateşte pişmeye bırakılır. Yaklaşık 40-45 dakika pişirdikten sonra; terbiyesi hazırlanır. Bunun için yoğurt, un ve yumurta sarısı çırpılır. Dolmaların üzerine terbiyesi gezdirildikten sonra kapağı kapatılıp çok kısık ateşte 2-3 dakika daha(dolmalar, sosunu hafif çekene kadar) pişirilir. Sıcak olarak servis edilir.

apfelstrudel

  APFELSTRUDEL (ELMALI STRUDEL)