14 Ocak 2008 Pazartesi

aşure


MALZEMELER:
2 su bardağı aşurelik buğday
1 su bardağı nohut
5 su bardağı şeker
1 su bardağı kuru fasulye
15 su bardağı su
1 su bardağı kuru üzüm
1 su bardağı küp doğranmış kayısı
1 su bardağı doğranmış kuru incir
½ su bardağı pirinç
1 portakal

süsleme için:
1 su bardağı kuş üzümü
çekilmiş ceviz içi
antep fıstığı
tarçın
nar taneleri

arzuya göre :
1-2 fincan gülsuyu
kıvamı koyulaştırmak için:
2-3 yemek kaşığı buğday nişastası ve su (opsiyonel)

YAPILIŞI:
Buğday, fasulye, nohut ve üzüm yıkanır. Ayrı kaplarda bir gece önceden ıslatılır. Ertesi gün buğday süzülüp büyük bir çelik tencereye alınır. 15 su bardağı su eklenip kaynamaya bırakılır. Üzerinde biriken köpüğü bir kevgirle alınıp tencerenin kapağı kapatılır. 30 dakika kaynatılır. Fasulye ve nohut süzülür ve yine ayrı ayrı haşlanır. Pirinç de yıkanıp süzülür ve buğdaya eklenir. Buğday taneleri iyice yumuşayıncaya kadar yaklaşık 1-2 saat kısık ateşte ara sıra karıştırarak pişirilir. Buğdayın suyu un çorbası kıvamına gelmek üzereyken şeker, nohut ve kuru fasulye eklenir. Portakalın kabuğu ince ince doğranıp karışıma eklenir. Kuru üzüm ve kuru kayısı da eklenip karıştırılır. Birkaç taşım kaynattıktan sonra ateşten alınır.Aşure piştikten sonra şerit biçiminde doğranmış kuru incir eklenip karıştırılır. (Aşurenin kıvamı fazla sulu ise veya daha yoğun bir aşure arzu ediliyorsa, 2-3 yemek kaşığı buğday nişastası ezilerek karıştırılmış bir kâse su, karıştıra karıştıra, aşureye katılarak koyulaşması sağlanır.) Aşure sıcakken kâselere boşaltılır. (İsteğe göre 1-2 fincan gülsuyu da eklenebilir.) Soğuyunca aşurenin üzeri ceviz içi, antep fıstığı, kuş üzümü, tarçın ve nar taneleri ile süslenerek servis yapılır. İsteğe bağlı olarak tekrar gülsuyu serpilebilir.

apfelstrudel

  APFELSTRUDEL (ELMALI STRUDEL)