9 Ocak 2008 Çarşamba

portakallı pirinç pilavı

MALZEMELER:
3 su bardağı pilavlık pirinç (baldo veya jasmine)
1 su bardağı portakal suyu
2 su bardağı sade su (arzuya göre yarı-yarıya tavuk suyu)
5-6 yemek kaşığı sade yağ veya tereyağı
1 küp şeker
1 yemek kaşığı tuz
½ çay kaşığı portakal kabuğu rendesi
3-4 damla limon suyu

YAPILIŞI:
Pirinç, en az 15-20 dakika, tuzlu ve sıcak (kaynar olmayan) suda bekletilir. Nişastası gidene dek, bol su ile yıkanır. Tereyağında pirinç saydamlaşana kadar en az 5-10 dakika kavrulur. Tuz, 2 damla limon suyu, şeker, kaynar su+ portakal suyu karışımı eklenir. Harlı ateşte kaynamaya bırakılır. Pilav, suyunu çekene dek, kısık ateşte 13 dakika pişirilir. Normal tencere yerine düdüklü tencere kullanıyorsanız, buhar çıkışından itibaren 5 dakika (çok kısık ateşte) pişirme işlemi uyguladıktan sonra, kapağını açmadan demlemeye bırakınız. Ezmeden pilavı karıştırıp sıcak olarak servise sununuz. Servis zamanı portakal kabuğu rendesi eklenip harmanlanır. İsteğe göre, portakal kabuğu rendesi veya limon kabuğu rendesi ilk baştan da konulabilir, fakat bu şekilde görüntüsü ve sunumu daha şık oluyor. Not: Düdüklü tencere kullanıyorsanız, 1 ölçü pirinç için (portakal suyu, sade su, tavuk suyu toplamı olarak) 1 ölçü su hesabı ile çalışınız. Normal tencerede ise 1 ölçü pirinç için 1,5 ölçü su hesabı kullanılacaktır.)

Hiç yorum yok:

apfelstrudel

  APFELSTRUDEL (ELMALI STRUDEL)