MALZEMELER:
1 kg portakal (5-6 adet) (Washington veya yafa)
1 kg şeker
½ çay bardağı sıcak su
½ limon suyu veya 1-2 parça limon tuzu
çubuk tarçın, karanfil vb. (arzuya göre)
YAPILIŞI:
Portakalların kabuğu, rendenin ince tarafıyla çok hafifçe rendelenir. Sadece dış kabuğun sert yüzeyi üzerinden çok az rendelenmelidir. Portakallar turuncu rengini korumalıdır. Portakallar, bol suda bir gece bekletilir. Ertesi gün acı suyu süzülür. Tekrar birkaç kez suda bekletilip suyu değiştirilir veya (diğer portakal ve benzeri turunçgil reçellerinde yapmış olduğumuz gibi) birkaç kez kısa süreli (4-5 dakika) haşlanıp suyu süzülüp acısı alınır.)
Acısı çıkarılan tüm portakallar, kalınca dilimlenerek 1 cm’lik halkalara bölünür. Üzerini geçecek kadar şekerini de serptikten sonra 3-4 saat bekletilir. Portakallar sulanıp kendi sularını bırakınca limon suyu (veya yarım çay bardağı sıcak suda eritilmiş limon tuzu), sisteğe göre çubuk tarçın ve karanfil de eklenip, reçel kıvamına gelene dek kaynatılır. Kıvamı koyulaşınca, çatalla portakallar kontrol edilir. Portakallar yumuşamış ve yenecek kıvamında olmalıdır. Soğutulup kavanoza alınır. Tatlı havasında olan bu reçel, dilim halinde veya filetolara bölünerek servis edilir. (Portakalların rendesini keklerde kullanabilirsiniz.)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder