8 Ocak 2008 Salı

nohut ezmesi (humus),soğuk humus, güveçte pastırmalı tereyağlı (sıcak) humus ve farklı humus versiyonları...

NOHUT EZMESİ>> Orijinal Humus bir Arap mezesi olmakla birlikte; Adana, Mersin, Hatay yöresinde de çok yaygındır. Öyle ki, humusçular vardır ve bu humusçular genelde sadece humus ve çorba satarlar. Öyle alelâde, sıradan humus değil, humusun feriştahını, en alâsını yaparlar. Hakiki humusun tadı o kadar nefis olur ki; tadına doyum olmaz. Bir çok tarif gibi; humusu da lâyıkıyla yapmak herkesin harcı değildir. Kıvamını lezzetini tutturmak ustalık ister. Güney yörelerimizde ve meselâ Tarsus’ taki ve yine birçok başka yerdeki humus lokantaları çok meşhurdur. Humus çeşitleri, kebap salonlarında da çoğu kez eşlikçi bir mezedir. Hakiki humusun ana maddesi tahin, nohut, sarımsak, bol kimyon, zeytinyağı olsa da; tarif dejenere edilerek humus adı altında yapılan basit, benzer mezeler de yaygındır. Bunlar da; gerçekte “humus” değil, sadece bir nev’i nohut ezmesidir. Baharat oranı vs. gibi küçük detaylar önemli olduğundan; aynı lezzeti yakalamak ustalık ister. Ayrıca da; humusun birçok çeşidi vardır. Soğuk humus ve sıcak humus bunlara sadece iki örnektir. Hazırlanış şekilleri de, servis tarzları da, yer alacağı menüye göre dahi farklılık gösterdiğinden; humus çeşitleri aslında tamamen farklıdır.
Falafel ve diğer nohutlu spesiyaliteler dışında; orijinal humus, güveçte pastırmalı humus ve benzeri versiyonlarını da, yöresel sitemizde bulabilirsiniz. http://adanasofrasi.blogspot.com/

Aşağıda yer alan tarif ise; soğuk humusa örnek, daha doğrusu temel nohut ezmesi tarifidir.
GÜVEÇTE PASTIRMALI HUMUS (SICAK HUMUS )TARİFİ İÇİN İSE: Temel humus tarifi kullanarak, güveçte pastırmalı humusu, biberli tereyağı ile fırınlayarak, sıcak humus olarak servis edilir.
NOHUT EZMESİ (HUMUS)
MALZEMELER:
2 su bardağı nohut
1 su bardağı tahin
yarım su bardağı zeytinyağı
3 limon
kırmızı biber
kimyon
7-8 diş sarımsak
biraz su (gerekirse)

Üzeri için:
sıvıyağ
kırmızı biber
turşu
maydanoz

YAPILIŞI:
Akşamdan ıslatılmış nohut, ertesi gün yumuşayana kadar haşlanır. Kabukları soyulur ve robottan geçirilip püre haline getirilir. Tahin, ezilmiş sarımsak, bol kimyon, tuz, kırmızı biber eklenerek iyice karıştırılır. Azar azar zeytinyağı ve limon suyu eklenerek kıvamı ayarlanır. Gerekirse biraz da su katarak kıvamı inceltilebilir. Meze tabağına alınan humusun üzerine yağda kızdırılmış sıvıyağ gezdirilir. Turşu ve maydanoz dalları veya arzu edildiği biçimde süslenerek ikrama sunulur.

apfelstrudel

  APFELSTRUDEL (ELMALI STRUDEL)