(KIRINTI HAMURLU KAYISILI ELMALI KEK)
MALZEMELER:
Kayısı püresi için:
1 kilo kuru kayısı (veya başka meyve)
1 su bardağı seker
3-4 yemek kaşığı su
2 yemek kaşığı buğday nişastası
Üzerine:
3 elma (soyulmuş, dilimlenmiş)
Crumble * hamuru için (kırıntı hamuru) için:
2 yumurta sarısı
120 gr pudra şekeri
1 kâse çiğ badem (dövülmüş)
200 gr margarin soğuk
1,5-2 su bardağı un
Kek hamuru için:
5 yumurta
1 limon kabuğu
2,5su bardağı un
250 gr margarin (oda ısısında)
1 paket vanilya
1,5 su bardağı pudra şekeri (200 gr)
**CRUMBLE: "krambıl" okunur
Kayısı püresi için:
1 kilo kuru kayısı (veya başka meyve)
1 su bardağı seker
3-4 yemek kaşığı su
2 yemek kaşığı buğday nişastası
Üzerine:
3 elma (soyulmuş, dilimlenmiş)
Crumble * hamuru için (kırıntı hamuru) için:
2 yumurta sarısı
120 gr pudra şekeri
1 kâse çiğ badem (dövülmüş)
200 gr margarin soğuk
1,5-2 su bardağı un
Kek hamuru için:
5 yumurta
1 limon kabuğu
2,5su bardağı un
250 gr margarin (oda ısısında)
1 paket vanilya
1,5 su bardağı pudra şekeri (200 gr)
**CRUMBLE: "krambıl" okunur
YAPILIŞI:
Crumble için (Kırıntı hamuru):
Margarin parçalara ayrılır. 2 yumurta sarısı, un, şeker, badem,1 fiske tuz elle (yoğrulmadan) karıştırılır. Hamur, kırıntı halini almalıdır. Un miktarı buna göre kontrollü olarak eklenir. Ekmek kırıntısı haline gelen hamur (crumble) buzdolabında bekletilir. Elmalar soyulup çekirdekleri ayıklanır. Diğer tarafta kayısı da 1 su bardağı şeker ve çok az su ile birlikte, hafif ateşte yumuşayana kadar pişirilir. İnmesine yakın 2 yemek kaşığı buğday nişastası eklenip karıştırılarak kayısı peltesi yapılır. (ya da kayısı püresi haline gelene kadar ezilir).
Ayrı bir kapta kek hamuru çırpılır. Yumurta akları ve sarıları ayrılır. Yumurta akları bir fiske tuzla birlikte katı köpük haline gelene kadar çırpılır. 250 gr yumuşak margarin, pudra şekeri, bir çimdik tuz, vanilya ve limon kabuğu rendesi ile birlikte, krema kıvamına gelene kadar karıştırılır. Teker teker yumurta sarıları eklenip yedirilir. Son olarak yumurta akları da eklenip alt üst edilir. Elenmiş unla birlikte karıştırılır. Hamur fazla çırpılmadan orta boy dikdörtgen bir tepsiye veya borcama dökülür. Üzeri düzeltilir. Kayısı püresi de tartın üzerine boşaltılır. Elma dilimleri dizilir. Üzerine de kırıntılı kum hamuru (crumble) serpilir. Önceden ısıtılmış 160 derecelik fırında 40 dakika pişirilir. Soğuyunca pudra şekeri serpilir. Kaymaklı dondurma eşliğinde servise sunulur. Farklı meyvelerle de hazırlanabilen, enfes bir tat.