10 Ocak 2008 Perşembe

halva with gingerbread (gingerbread halwa)


(ZENCEFİLLİ HELVA)
Bu helvanın damak tadında gerçekten de; baharat olarak zencefil tadı daha baskın çıkmaktadır. Arap Mutfağı’na ait olan bu helva tarifini, yıllar önce, Suudi Arabistan’da tanışmış olduğum Suriye asıllı Sahra Hanım’dan almıştım. Bu bol baharatlı helvanın özelliği, yağsız olarak kavrularak hazırlanması nedeni ile kıyır kıyır, ağızda dağılan bir helva olmasıdır. İçinde hiçbir şerbet veya sıvı olmadığı için; hazırlanması kadar kesimi de çok itina gerektirmektedir. Bu nedenle; servis için, kalıptan düzgün şekillerle helva çıkarabilmek için; helvanın çok iyi bir şekilde kalıplanması, belirli bir süre bekletilmesi ve uygun bir mutfak ekipmanı ile dilimlenmesi şarttır.

MALZEMELER:
2,5 su bardağı pastalık/kurabiyelik un
200 gr pudra şekeri
200 gr tereyağı
3-4 kakule
2 kök zencefil (ya da 2 tatlı kaşığı toz zencefil)
1 kök havlıcan
2 adet yenibahar (tane)
1 kök tarçın
100 gr ceviz içi (arzuya göre)

YAPILIŞI:
Un, yüksek kenarlı bir tencerede, yağsız olarak ve sürekli karıştırarak kavrulur. (Unun sıçramaması için, yüksek kenarlı bir tencere kullanılması tavsiye edilir.) Unun kokusu gidene ve rengi açık kahverengi olana dek, yaklaşık 25-30 dakika, çok kısık ateşte kavrulur. Zencefil, havlıcan, tarçın ve yenibahar taze olarak dövülür/çekilir. Kakuleler çıtlatılıp açılır. Çekirdekleri dövülür (kakule tüm olarak da dövülerek kullanılabilir.) Tereyağı ve baharatlar kavrulmuş una eklenir. Arzuya göre ceviz içi de eklenip; 4-5 dakika daha, yağ eriyene ve helva malzemesi iyice harmanlana kadar kavrulmaya devam edilir. Helva, bir tarafta, el dayanacak sıcaklığa ulaşınca kadar bekletilir. Pudra şekeri de eklenip yedirildikten sonra helva iyice yoğrulur. Hafif ıslatılmış küçük kare bir borcama azar azar serpiştirilerek sıkıca bastırılır. Donması ve kesilebilecek kıvama gelebilmesi için buzdolabında 1-2 saat bekletilir. (Acil durumlarda 10 dakika deepfreeze uygulanabilir.) Bu şekilde helva kalıptan rahat çıkıyor. Dikkatlice, baklava vb. şekilde kesilerek ceviziçi ve tarçın ile süslenerek servise sunulur.

apfelstrudel

  APFELSTRUDEL (ELMALI STRUDEL)