15 Ocak 2008 Salı

CEVİZLİ YILDIZ BAKLAVA

Bu tarif, temelde "Kaymaklı Saray Baklavası" ile aynı olsa da; farkı, "yıldız" olarak tabir edilen kesim şeklinde ve iç harcının cevizli olmasındadır. Yıldız şeklinin çizim şemasını geçen sene internette keşfettikten sonra bir kâğıda çizerek ajandama aktardığım şablondan, her seferinde bu şemaya bakarak, evde bir kaç kez "yıldız baklava" pişirerek yıldız kesim uygulaması yaptıktan sonra, hızlı yıldız şekli kesme pratikliği kazanmam ancak mümkün olmuştur. Aslında göründüğünden çok daha kolay olan bu kesim şekli, aşağıdaki şemalara dikkatle bakarak da uygulanabilir.















Malzeme ve yapılışı:>>http://cafebrunch.blogspot.com/2007/12/blog-post_24.html

Ara kat olarak: (yalancı kaymak ve antepfıstığı yerine)
150 gr ceviz içi (ince dövülmüş) serpilir









Arzu edilirse; küçük yıldız yerine büyük yıldız porsiyon formatında da kesilebilir. Temel kural olarak; tepsi önce dörde bölünür. Daha sonra tek tek, bu bölümler üzerinde çalışılır. Birinci bölüm önce kendi içinde tekrar iki üçgene kesilir ve ana hatlara (üçgenin dış çigilerine paralel) kesim uygulanır. Şekil kendiliğinden ortaya çıkmaya başlayınca da; orta hata paralel çizim yapılarak o bölümde dilimleme bitirilir. Diğer üç bölümde de aynı işlem uygulanır. Bu şekilde kesim uygulayarak, muntazam yıldız şekli elde edilir. Şemaya dikkatli bakıldığında, son derece kolay bir kesim şekli olduğu görülecektir.

apfelstrudel

  APFELSTRUDEL (ELMALI STRUDEL)