(Aynı hamur ile, kıyır kıyır iki çeşit lezzet..)
MALZEMELER:
200 gr alba yağı
1 çay bardağı sıvı yağ
1 yumurta akı
4 yemek kaşığı yoğurt
1 yemek kaşığı tuz
1 yemek kaşığı sirke
1 yemek kaşığı şeker
200 gr alba yağı
1 çay bardağı sıvı yağ
1 yumurta akı
4 yemek kaşığı yoğurt
1 yemek kaşığı tuz
1 yemek kaşığı sirke
1 yemek kaşığı şeker
1 paket kabartma tozu
1 yemek kaşığı mahlep
4 su bardağı un (aldığı kadar)
üzerine:
çörek otu
1 yumurta sarısı
YAPILIŞI:
Un hariç tüm malzemeler yoğurma kabına alınır. Kontrollü olarak un eklenerek kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yoğrulur. Oda ısısında 30 dakika dinlendirilir. Hamur cevizden biraz daha küçük bezelere ayrılır. Bezeler 15 cm uzunluğunda ve parmak inceliğinde düzgün çubuklar haline getirilir. Üç adet çubuk, uçlarından birleştirilir ve içeri doğru kıvrılarak virgül görünümüne getirilir. (Ya da; 3 misli büyüklükte tek parça halinde beze alınıp 45 cm uzunluğunda ince çubuk yapılır. Bu çubuk da “S” harfi şeklinde yan yana getirilip uçlardan birleştirerek de çatal şekli verilebilir.) Üzerine yumurta sarısı sürülen çubuklara çörekotu serpilir. 10 dakika daha dinlendirilip 220 derecelik fırına atılan çatal çörekler nar gibi kızarana kadar (yaklaşık 20 dakika) pişirilir. (Hamurun bir kısmına poğaça şekli verilir. Üzerine çatal ile iz yapılır. Susam serpilerek sıcak fırına verilir.)
1 yemek kaşığı mahlep
4 su bardağı un (aldığı kadar)
üzerine:
çörek otu
1 yumurta sarısı
YAPILIŞI:
Un hariç tüm malzemeler yoğurma kabına alınır. Kontrollü olarak un eklenerek kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yoğrulur. Oda ısısında 30 dakika dinlendirilir. Hamur cevizden biraz daha küçük bezelere ayrılır. Bezeler 15 cm uzunluğunda ve parmak inceliğinde düzgün çubuklar haline getirilir. Üç adet çubuk, uçlarından birleştirilir ve içeri doğru kıvrılarak virgül görünümüne getirilir. (Ya da; 3 misli büyüklükte tek parça halinde beze alınıp 45 cm uzunluğunda ince çubuk yapılır. Bu çubuk da “S” harfi şeklinde yan yana getirilip uçlardan birleştirerek de çatal şekli verilebilir.) Üzerine yumurta sarısı sürülen çubuklara çörekotu serpilir. 10 dakika daha dinlendirilip 220 derecelik fırına atılan çatal çörekler nar gibi kızarana kadar (yaklaşık 20 dakika) pişirilir. (Hamurun bir kısmına poğaça şekli verilir. Üzerine çatal ile iz yapılır. Susam serpilerek sıcak fırına verilir.)