7 Aralık 2007 Cuma

yoğurtlu bakla çorbası (ezme)

MALZEMELER:
2 su bardağı kuru bakla (yaklaşık 500 gr)
2 soğan
4 diş sarımsak
4 yemek kaşığı sıvı yağ
1 büyük kâse yoğurt (250 -300 gr)
2 yemek kaşığı un
yeteri kadar su/et suyu (8-10 su bardağı)
½ demet dereotu (ince kıyılmış)
pul biber (arzuya göre)

YAPILIŞI:
Kuru baklalar bir gün evvelden ıslatılır. Düdüklü tencereye tereyağı veya sıvı yağ eklenir. İnce kıyılmış soğanlar ve ezilmiş sarımsaklar pembeleşene kadar kavrulur. Baklalar eklenerek iyice yumuşayana kadar haşlanır ve blenderdan geçirilerek pütürsüz ve homojen hale getirilir. Ayrı bir kapta çorbanın terbiyesi hazırlanır. Bunun için; yoğurt, un ve çok az su karıştırılıp ezilir. Bakla ezmesine yeteri kadar su/et suyu eklenerek çorbanın kıvamı ayarlanır. Yoğurtlu terbiye de çorbaya katılarak, bir yandan da devamlı karıştırmak sureti ile, kaynama noktasına getirilir. Ocağın altı kısılır ve 2-3 dakika daha kaynamaya bırakılır. Arzuya göre pulbiberli tereyağlı sos da yakılabilir. Veya sadece ince kıyılmış dereotu serperek sıcak olarak servise sunulur.

apfelstrudel

  APFELSTRUDEL (ELMALI STRUDEL)